Oko 1.500 ljudi okupilo se jučer u Plavu na skupu za podršku Palestini u organizaciji Odbora islamske zajednice Plav. Okupljanje građana organizovano je nakon namaza u blizini Carske džamije u Plavu, odakle je krenula protestna šetnja do Gradskog stadiona na Racini.

Građani su nosili transparente "Free Gaza", "I djeca Gaze su djeca", a primijećene su crnogorske, albanske, palestinske i bosanske zastave.

Na gradskom stadionu klanjana je i kolektivna dženaza, a skupu su se obratili Alen Šabović, potpredsjednik sabora Islamske zajednike u Plavu, glavni imam Islamske zajednice Sinan Latić, dok je program vodio Muhamed Cecunjanin.

"Zašto svijet šuti? Crna Gora se tradicionalno pozivala na čojstvo i junaštvo. Evo sada prilike da Crna Gora pokaže i svoje čojstvo i svoje junaštvo. Da osudi zločine, da osudi ubijanje palestinskih civila i palestinske djece. Ti životi imaju istu vrijednost kao i životi naše djece. Neka mala Crna Gora bude velika, neka osudi zločine Jevreja i Izraela. Neka osudi ubijanje djece, staraca, rušenje džamija, rušenje škola i bolnica. Neka Crna Gora pokaže moralnu veličinu. A ako izabere drugi put, put poginjanja glave, kukavičluka i put ćutnje, na taj način podržava ono što Izrael radi narodu Palestine", kazao je Cecunjanin.

Na kraju programa su pušteni bijeli golubovi kao simboli mira.