Ne diraj Broza na plaži

Muzej historije Jugoslavije (MIJ) jučer je vrvio od turista koji su došli da obiđu tu instituciju u kojoj se čuva uspomena na dugi period vladavine doživotnog predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita.

Međutim, zainteresovani koji žele da saznaju više o njegovom privatnom životu, o tome kako je živio, u čemu je uživao, kako je izgledao jedan njegov dan, šta je oblačio... mogu da posjete Kuću cvijeća, koja je sastavni dio MIJ-a, gdje je priređena nova stalna postavka pod nazivom "Tito lično".
 
Detalji po kojima je bio specifičan
 
Uvid u predmete koje je Josip Broz Tito najčešće i najradije koristio osmislili su muzejski savjetnici MIJ-a Momo Cvijović i Veselinka Kastratović Ristić. U odabiru predmeta autore je vodila želja da saznaju kakav je Josip Broz Tito bio privatno i kako su državničke aktivnosti uticale na njegovo slobodno vrijeme i stvaranje kulta ličnosti.

Kako je lični i javni život uticajnih državnika nemoguće razgraničiti izložba je tematski podijeljena na pet cjelina: Čovjek sa stilom, Susreti, Putovanja, Hedonizam i Druže Tito mi ti se kunemo. Izložen je 61 predmet, kao i 128 štafeta koje su doživotnom predsjedniku Jugoslavije poklanjane 25. maja.

Među eksponatima su cilindri koje je Broz nosio, odijela, cipele, ali i detalji po kojima je bio specifičan, kao što su naočare za vid, zatim upaljači, pošto je bio pušač, igle za kravate i drugo. Cvijović je kao zanimljivost Tanjugu istakao Uputstvo o načinu rada predsjednika republike o tome kako izgleda jedan njegov radni dan, a koji su nedavno pronašli.

Tu je navedeno šta predsjednik radi od ustajanja ujutru, pa do kasnih večernjih sati.
 
- Zanimljivo je da su spomenute samo tri situacije u kojima se predsjednik uopšte nije smio ometati, a to su dok gleda film, kada se nalazi u foto laboratoriji i dok se sunča, odnosno kada je na plaži, istakao je Cvijović.


 
Uživao u privatnom životu
 
On smatra da su to jedine situacije koje govore koliko je on uživao u privatnom životu, a i poznato je da je Tito obožavao film, pošto je dnevno gledao po dva, tri filma.
 
- U tom uputstvu se već na trećoj strani nalazi stavka da lični sekretar napušta radno mesto kad počinje filmska projekcija, rekao je kustos.
 
On je objasnio da je najveći dio dana Broz obavljao svoje državničke obaveze, kao što je primanje pošte, odgovaranja na pisma, sastanci, a u trenucima odmora bavio se sportom.

- Tito je najviše volio takozvane takmičarske igre, gdje se takmiči s jednim protivnikom, rekao je on i podsjetio da su to bili šah i tenis.
 
U arhivi MIJ-a se nalaze brojne fotografije i predmeti koji prikazuju Tita u slobodnim aktivnostima: u lovu, krstarenjima, s poznatim glumcima... U današnje vrijeme novinska fotografija nije toliko "životna", a Cvijović napominje da se novinari iznenade kada posjete fototeku MIJ-a i kaže da su zbunjeni načinom na koji su događaji "uhvaćeni" fotoaparatom i načinom kako je sve bilježeno iz dana u dan.
 
- O Titovom životu je sačuvana fantastična dokumentacija i arhivska i foto građa, a ne znam da li je to slučaj s današnjim predsjednicima, kaže on.

- Problem je u načinu života, u brzini. Na izloženim fotografijama se prije svega vidi, da je Tito imao vremena, jer je po protokolu postojalo vrijeme, a između ostalog vrijeme je bilo odvojeno i za njegove susrete za fotoreporterima, zaključuje Cvijović i dodaje da mu se čini da danas to vrijeme ne postoji.