Najduža opsada u historiji

Na današnji dan, prije tačno 21 godinu, zabilježen je rekord od 3.777 ispaljenih granata na Sarajevo. Tog dana je palo najviše granata u jednom danu tokom opsade koja je trajala 44 mjeseca, od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godine.

Sarajlije se sjećaju ovog julskog dana, dok na ulicama Gaze gledamo gotovo identične slike onima u Sarajevu od prije dvije decenije.
Stotine mrtvih, izbjeglice koje su bile primorane napustiti svoje razrušene domove, ubijanje djece, sve su to slike koje podsjećaju na ratna dešavanja u Sarajevu, ali i patnju građana cijele Bosne i Hercegovine.
Opsada Sarajeva bila je jedna od najdužih u historiji modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada ikada. Trajala je tri puta duže od opsade Staljingrada, a u prosjeku je na grad ispaljivano 329 projektila dnevno.
Ukupno je na Sarajevo ispaljeno blizu 50.000 tona artiljerijskih projektila.
Tokom opsade, koja je trajala četiri godine, u brdima oko Sarajeva bilo je stacionirano 120 minobacača i 250 tenkova JNA, koji su poslije dospjeli u ruke vojske Republike Srpske.
Cilj im je bio mučenje glađu i demoralizacija stanovništva na najokrutnije načine.
Tokom opsade u Sarajevu ubijena je 11.541 osoba, među kojima 1.601 dijete. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ) osudio je dva srpska zapovjednika zbog opsade: to su Stanislav Galić i Dragomir Milošević.