Od sredstava od kocke finansiraju se organizirani kriminal i terorizam

Albanija i Kosovo preduzimaju akciju protiv ilegalne kocke, u naporu na podrivanju te jako profitabilne kriminalne mreže koja pothranjuje druge elemente organizovanog kriminala i terorizma, kažu stručnjaci. Stručnjaci za sigurnost navode kako se od sredstava zarađenih kockom financiraju drugi oblici organiziranog kriminala i terorizam.

Skoro 6.000 pripadnika policije sprovelo je prošlog mjeseca masovnu operaciju širom Albanije, zatvorivši mnoge ilegalne objekte za kocku, zaplijenivši 4.000 aparata za kockanje i podigavši krivične prijave protiv više stotina vlasnika.

Vlasti su stavile Lunedu Sufalija, novog državnog supervizora za igre na sreću u Albaniji, pod 24-satnu policijsku zaštitu iz straha od odmazde.

Premijer Edi Rama nazvao je ilegalnu kocku najmasovnijom i najbolje organizovanom kriminalnom djelatnošću u historiji Albanije.

"[Ilegalna kocka] svakodnevno uništava živote porodica ... Budućnost ove zemlje ne smije imati ništa zajedničkog s kockom," izjavio je Rama.

Rama je također saopštio da je vlada odlučna pomoći u naporima na sprovedbi zakona usvajanjem reformi kojima će se jasno utvrditi šta predstavlja ilegalnu kocku.

"Dok god ima novca koji se ilegalno stiče, uvijek je moguće da se on koristi za kriminalne svrhe terorističkih aktivnosti," izjavio je za SETimes Mentor Vrajolli, istraživač pri Kosovskom centru za sigurnosne studije.

Slično tome, i kosovska policija i EULEX obavili su racije u dva velika objekta za kocku u centru Prištine, Apex Games i Play 4 Win, uhapsivši vlasnike i jednog zaposlenika.

"[Uhapšeni] su osumnjičeni za vršenje krivičnih djela organizovanog kriminala u vezi s iznudom," saopćio je EULEX.

Arianit Koci, advokat osumnjičenih, kaže da tužilac nije dostavio mnogo informacija o tekućim istragama, ali je rekao da su optužnice neosnovane, te je vlasti optužio da i same učestvuju u ilegalnoj kocki.

"Tužilac kaže da je zaštitio svjedoke, ali mi nemamo te izjave, i kako se može vidjeti, oni su konkurenti u tom poslu i njihova je namjera da unište poslovanje [osumnjičenih]," izjavio je Koci za kosovski dnevnik JNK.

Iako je ilegalno kockanje rasprostranjeno širom Balkana, ono posebno osvaja teren na Kosovu i u Albaniji.

Albanska policija oduzela je 4.000 aparata za kocku i podigla optužnice protiv više stotina vlasnika. [AFP]
"Nažalost, ta djelatnost svakodnevno cvjeta, čime se stvaraju problemi i dovodi do teških krivičnih djela, između ostalog i ubistava," izjavila je za SETimes Merita Mustafa, menadžer programa pri Demokratskom institutu Kosova.

Mustafa kaže da je nepostojanje snažnih kontrolnih mehanizama doprinijelo razvoju ilegalne kocke, što dovodi do pitanja o mogućoj umiješanosti moćnih političara.

"Problem je taj što su namjere da se zaradi [novac] međusobno povezane s mnogim različitim aktivnostima, iznudom, pranjem novca, švercom i poreskom utajom," izjavio je za SETimes Belul Beqaj, profesor na Univerzitetu u Prištini.

S obzirom na težinu zadatka koji stoji pred organima vlasti, Mustafa kaže da bi se posljednje akcije policije trebale pozdraviti, jer snage za sprovođenje zakona ne preduzimaju takve akcije često.

"Ova akcija imat će mnoge pozitivne efekte, stvarajući jednu vrstu zaštite od onih privrednih subjekata koji i dalje posluju na ilegalan način," kaže ona.

Begaj kaže da se situacija na Kosovu počinje mijenjati, jer je policija signalizovala oštriji stav u najnovijoj akciji usmjerenoj prema objektu Apex Games.

"To je vrlo važno, jer je dat signal da se Kosovo pročišćava od aktivnosti koje su ljude navodile da svoj znoj pretvaraju u 'sreću'," kaže Beqaj.

Mustafa kaže da je teško procijeniti iznos novca koji se ostvaruje od ilegalne kocke.

"Međutim, [sudeći] po tome kako se ona brzo širi, može se zaključiti da je ona vrlo profitabilna za ljude koji se bave tim poslom. Gubitnici su nesumnjivo obični građani, koji, osim što gube novac, gube i svoju sigurnost," kaže Mustafa.

Drugdje u regionu, policijskom budnošću i racijama u Makedoniji oblast ilegalne kocke je značajno suzbijena. Prošle godine je u jednoj policijskoj akciji oduzeto 100 poker-aparata.

"U prvih devet mjeseci ove godine, policija je zaplijenila 75 poker-aparata, zabilježila 12 slučajeva 'opklada', u kojima je podigla optužnice protiv 22 počinioca," izjavio je za SETimes Ivo Kotevski, pomoćnik ministra za unutrašnje poslove.

Ilegalna kocka u kasinima donosi ogroman profit u milionima eura, a policija i dalje otkriva nove vrste kockarskih aparata i različite načine za organizaciju ilegalne kocke, izjavio je Vladimir Pivovarov, profesor kriminologije na Univerzitetu FON u Skoplju.

"[Zato bi] policija u regionu trebala konstantno komunicirati, u cilju sprječavanja tih pojava, jer su ti objekti uvijek vezani i za prostituciju i distribuciju droge," kaže Pivovarov za SETimes.