Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju broj 61

Ukoliko Srbija ne pronađe odgovorne za ubistvo trojice braće Bytyqi - Agrona, Yllija i Mehmeta, pripadnika Atlantske brigade UÇK, biće ozbiljno narušeni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama. Kako se navodi u rezoluciji američkog Predstavničkog doma Kongresa, koja je usvojena 22. oktobra ove godine, "napredak u rješavanju ovog slučaja, ili nepostojanje napretka, treba da ostane značajan faktor u utvrđivanju daljih odnosa između SAD i Republike Srbije“, piše srbijanski dnevnik "Danas".

U rezoluciji broj 61 navodi se da niko nikada nije odgovarao za užasno ubistvo američkih državljana braće Bytyqi u Petrovom selu 1999. godine, ili "sa bilo kojim drugim krivičnim djelom u vezi s njihovim ubistvom". Takođe, dodaje se i da Vladi Srbije i relevantnim ministarstvima i kancelarijama, uključujući i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, rješavanje ovog slučaja treba da bude prioritet i da ga istraže i procesuiraju što je prije moguće, bilo da je riječ o "bivšim ili sadašnjim zvaničnicima za koje se vjeruje da su odgovorni za njihovu smrt, direktno ili posredno“. Istovremeno, SAD bi trebalo da odredi određene resurse i asistira i prati napore Vlade Srbije i ministarstava prilikom istrage i procesuiranja.
Samo jedna presuda
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je u martu ove godine oslobađajuću presudu policajcima Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, optuženim za ubistvo braće Bytyqi. Popović i Stojanović bili su okrivljeni da su kao pripadnici Operativno poternih grupa 9. juna 1999. braću Bytyqi uhapsili, zatvorili u prostoriju koja nije bila namjenjena smještaju ljudi, a zatim vezane žicom predali nepoznatim pripadnicima MUP-a koji su ih kasnije u Nastavnom centru u Petrovom selu usmrtili hicima u glavu. Apelacioni sud je konstatovao da nije dokazano da su braća Bytyqi imali status ratnih zarobljenika niti da je u vrijeme njihovog privođenja postojao oružani sukob.
Na tri strane rezolucije analizira se slučaj Bytyqi i navodi hronologija događaja od toga ko su braća Bytyqi, opis sukoba na Kosovu 1999, sukoba SR Jugoslavije s NATO snagama, hapšenja braće Bitići 23. juna 1999. i njihove likvidacije u prvoj polovini jula u bazi Jedinice za specijalne operacije u Petrovom selu. Ubijeni su hicima u glavu i bačeni u masovnu grobnicu sa još 70 tijela ubijenih kosovskih Albanaca.
Kongres je usvojenu rezoluciju proslijedio Odboru za spoljne poslove Kongresa. Rezoluciju su predložili republikanski kongresmeni Elliot Angel i Michael Grim. Kongresmen Angel je i ranije kao član Odbora za spoljne poslove Kongresa pozivao američki Stejt department da sprovede pravdu u slučaju ubistva braće Bytyqi, američkih državljana koji su ubijeni u Srbiji jula 1999. Ovaj republikanac je tražio da se počinioci kazne i da Kongres pomogne u pritisku da se ovaj slučaj procesuira.