Osudio na smrt 4.000 ljudi

Zapovjednik odbrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb snimao je sve razgovore sa Zagrebom za vrijeme rata na području bivše SFRJ. Pred pad Vukovara on je od Franje Tuđmana zatražio hitnu evakuaciju civila što je ovaj odbio i tako osudio, tražeći da mu sve zahtjeve pošalje na faks...

Bivši predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman svesno je žrtvovao oko 4.000 civila u Vukovaru tokom borbi između hrvatske vojske i tadašnje JNA, za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije, prenosi portal Danas.hr.

Zapovednik odbrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb snimao je sve razgovore sa Zagrebom u tom periodu. On je u danima pred pad Vukovara od predsjednika Hrvatske zatražio hitnu evakuaciju civila, a prema snimcima koji su emitovani na Dnevniku HTV-a, nije naišao na razumijevanje, niti zabrinutost kod Tuđmana.

"A ja bih vas podsjetio, tamo je 2.000 djece. Šta ćemo s tom decom?", pitao je Dedaković.

S druge strane usledio je odgovor:

"Hajde, hajde, vi radite svoje, idem ja da vidim nešto. Ne dolazi u obzir nikakvo izvlačenje", odgovorio mu je Tuđman koji je tražio da mu Dedaković faksom pošalje šta mu treba.

"Dajte mi to, što ste mi sad kazali, pošaljite mi faksom", rekao je Tuđman na šta je Dedaković rekao:

"E, kod mene ne radi faks, gospodine predsjedniče", odgovorio mu je Jastreb.

S druge strane, Miroslav Tuđman, sin Franje Tuđmana i jedan od čelnika hrvatskih obavještajnih službi 90-ih, tvrdi da se dio razgovora između njegovog oca i Dedakovića koji je emitovan odnosio na poruku da se treći put ne ide u uzaludni proboj preko Marinaca, a ne na evakuaciju djece iz Vukovara, kako to sugeriše HRT.