U intervjuu za beogradske "Novosti"

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da bi trebalo postepeno pronaći dovoljan stepen normalizacije odnosa Srbije i Kosova, tako da svaka strana može da nastavi svoj put ka EU, bez blokiranja druge.

"Normalizacija odnosa sa Kosovom će zaista morati da ide ruku pod ruku sa procesom pristupnih pregovora, u skladu sa junskim zaključcima Evropskog savjeta. Sveobuhvatna i održiva rješenja su potrebna da bi se razriješila brojna otvorena pitanja koja sprečavaju normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova", rekao je File za beogradske "Novosti".

Na pitanje da li će Srbija na kraju evropskog puta biti dovedena da bira između Kosova i Evrope, File je odgovorio da se govori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da se ne radi o tome da EU traži od Srbije da prizna Kosovo.

Upitan kako je EU mogla da započne pregovore sa Prištinom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ako EU ima statusno neutralni pristup, imajući u vidu da članice unije postaju države, a ne regioni, File je odgovorio da mogućnost da EU međunarodne sporazume nije ograničena na međunarodno priznate države.

"Međunarodni sporazumi mogu da budu zaključeni sa bilo kojim entitetom ako druga ugovorna strana, u ovom slučaju EU, prihvata da može da sklopi sporazum koji će se rukovoditi međunarodnim javnim pravom. Sa izričitim pozivanjem na odgovarajuće stavove zemalja članica o statusu, moguće je, dakle, sklopiti SP na statusno neutralan način", rekao je File.

File je naveo da EU "stavlja veliki naglasak" na slobodu govora i medija, jer je to među osnovnim vrijednostima EU.

"Zato ističemo da je u zemlji potrebno dalje usmjeriti pažnju i na sprovođenje medijske strategije, transparentnost vlasništva i finansiranje medijskog sektora", rekao File.