"Vehabije iz Šumadije"

U sirijskim oružanim sukobima angažovano je 60 državljana Srbije, koji se, kao plaćenici, bore na strani pobunjenika. Svi su ekstremni selefije, a podaci srbijanskih sigurnosnih agencija pokazuju i kako je nekoliko pravoslavaca iz Šumadije prešlo na islam. Niko od njih nema ratnog iskustva, ali su prošli dobru obuku.

Srbijanski Blic u tekstu pod naslovom "Vehabije iz Šumadije" piše kako je u Siriji angažovano nekoliko hiljada stranih boraca, iz više desetaka država, kako bi se priključili pobunjeničkim snagama. Nekoliko stotina njih porijeklom je sa Balkana. Iz Srbije je otišlo 30 osoba, uglavnom iz Novog Pazara, a tu je i grupa muslimana sa Ledina, naselja u Novom Beogradu, te grupa preobraćenika iz Šumadije. Ti ljudi su nekoliko puta išli na front otkako je počeo rat u Siriji. Još 30-ak srbijanskih državljana u Siriju je otišlo iz stranih država, u kojima su bili na privremenom radu. Imena svih plaćenika poznata su institucijama sigurnosti. 
Blicov izvor navodi da je kretanje svakog pojednica koji je otišao u Siriju praćeno i da su podaci o njima razmijenjeni sa sigurnosnim agencijama u regiji. U Siriju su stigli preko Turske, gdje ih je čekala veza do pobunjeničkih snaga. Svi su ekstremni selefije i dobro plaćeni za svoje usluge. Radi se o mlađim muškarcima, bez ratnog iskustva, ali sa dobrom obukom. Navodno, za mjesec dana ratovanja najbolji od njih zarade i do pet hiljada eura. 
Izvor za Blic navodi kako je najveći sigurnosni problem ovakvog ratnog angažmana taj što se veliki broj plaćenika priključio naoružanim grupama povezanim sa Al Kaidom, što predstavlja potencijalnu opasnost nakon njihovog povratka.