U intervjuu za bečki dnevnik Kurir

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je poslije iskustva sa raspadom Jugoslavije, Evropa jedina perspektiva za Balkan, pošto Evropska unija spriječava nacionalizam i pomaže u prevazilaženju problema i sporova. On dodaje da se sadašnjost i budućnost mogu promjeniti.

"Raspad Jugoslavije bio je krvava priča. Iz toga svi treba da naučimo svoju lekciju", rekao je Dačić u intervjuu za bečki dnevnik Kurir.

Govoreći o sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, on je rekao da je "zločina bilo na svim stranama", da je sada "vreme da se zaleče rane prošlosti", ali da pogled unazad nikome ne pomaže već samo produbljuje sukobe.

"Vrlo sam pragmatičan. Da sam sa Thaçijem razgovarao o prošlosti, to bi završilo u teškoj svađi. Ne bi bilo sporazuma. Mogu se promeniti samo sadašnjost i budućnost, ne i prošlost. To je naša strategija", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da Srbija sporazumom sa Prištinom nije priznala Kosovo, ponovivši da to nije učinilo ni pet zemalja EU, i da će za Kosovo biti veoma teško da postane član UN.

"Otvoreni smo za diskusiju o statusu. Reč je o istim pravima za sve. Prava ne mogu da važe samo za određene grupe", rekao je Dačić.

Uz primedbu da u Evropi gotovo i nema reagovanja na nacionalističke tonove iz Tirane, premijer Srbije je rekao da Tirana poziva na stvaranje velike Albanije i da to predstavlja buđenje "duhova prošlosti", koje bi bilo veoma teško zauzdati.

Upitan za svoje prijedloge za Kosovo koji su uključivali i mogućnost novog povlačenja granice, Dačić je rekao da je to bio njegov prilog u raspravi o pravednom riješavanju problema.

"To pitanje povlačenja granica je crvena krpa u EU, pošto se mnoge zemlje plaše da bi taj primer mogao da bude kopiran. Razumem osetljivost tog pitanja i ne insistiram na toj diskusiji", rekao je Dačić.