U BiH se danas obilježava Dan džamija

Islamska zajednica u BiH podsjeća da se svakog 7. maja "od završetka posljednje agresije na BiH obilježava Dan džamija", javila je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

U noći 7. maja 1993. godine mučki i kukavički minirana je jedna od najznačajnijih džamija u BiH, po svojoj ljepoti čuvena banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina plemenitog Ferhat-paše Sokolovića.
 
Dan džamija simbolički obilježava "stradanje i rušenje još blizu 1.000 bh. džamija, zločinački ubijanih i uništavanih tokom posljednje agresije na BiH".
 
Dan džamija treba da "podsjeti Bošnjake koliko su sudbina i uništavanje bh. džamija imanentni sudbini i žrtvama samih Bošnjaka u njihovim tragičnim stradanjima tokom posljednjih 100 godina".
 
Povodom Dana džamija, Rijaset Islamske zajednice u BiH svake godine organizuje sergiju za obnovu jedne od porušenih džamija, a ove je godine sergija obavljena 3. maja, za obnovu Aladža džamije u Foči.
 
Aladža džamija (Šarena džamija, džamija Hasana Nazira) izgrađena je 1550. godine u Foči, a velikosrpski zločinci su je 2. avgusta 1992. godine minirali i tako uništili jedan od najvrijednijih objekata islamske kulture na Balkanu, kaže se u saopštenju Islamske zajednice.
 
Ista sudbina stigla je i svih 12 drugih džamija u Foči, koje su također bile mala remek-djela orijentalne umjetnosti i prije agresije bile su pod posebnom zaštitom države.
 
Dobrotvor, investitor džamije bio je Hasan Nazir, nadzornik carskih prihoda u Bosni, a arhitekt i graditelj bio je bliski saradnik čuvenog Mimara Sinana, neimar Ramadan.
 
Aladža džamija bila je uvrštena u kulturnu baštinu BiH i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.
 
Prije rušenja predstavljala je jedno od najznačajnijih graditeljskih ostvarenja i jedan od najbolje proporcioniranih objekata, koji je imao izvorno sačuvane unutarnje dekoracije.
 
Arhitektonska cjelina bila je izuzetno vrijedna, bili su sačuvani šadrvan, dio ogradnog zida i kasnije sagrađena česma u avlijskom zidu.