Momir Stanojević, poslanik SNS-a

Najglasniji protivnici bilo kakvog dogovora s kosovskim Albancima umešani su u kriminal. Ti ljudi, koje ja zovem dežurnim Srbima, boriće se za Kosovo do posljednjeg dinara koji Beograd izdvaja.

"Anketni odbor za ispitivanje tokova novca na Kosovu posle praznika počeće s radom. Srbija je siromašna i mora da razmišlja o svakom dinaru, pogotovo zato što su najglasniji protivnici bilo kakvih dogovora s kosovskim Albancima umešani u kriminal. Ti ljudi, koje zovem dežurnim Srbima, boriće za Kosovo do poslednjeg dinara koji Beograd izdvaja za Kosovo", rekao je za srbijanski "Kurir" Momir Stojanović, poslanik Srpske napredne stranke i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Stojanović ističe da Anketni odbor Skupštine Srbije ima namjeru da odeli, kako kaže, "čestite Srbe koji su ostali na svojim ognjištima od Srba koji su pokupovali stanove po Francuskoj, Engleskoj i drugim zemljama, a sve to zloupotrebom novca koji Srbija izdvaja".

Na pitanje ko su ti ljudi, Stojanović kaže: "U proteklih 13 godina neki Srbi na Kosova stalno su bili protiv istorijskog sporazuma s Albancima, ne toliko štiteći vitalne interese Srba na Kosovu, nego bojeći se da će sporazumom izgubiti svoje privilegije. U tom kontekstu, postavio bih pitanje poslovanja rudnika Trepča, poslovanje školstva i zdravstva na Kosovu, gde su, prema mojim saznanjima, prisutni ogroman kriminal i korupcija".

Sljedeće pitanje se odnosilo na njegovo viđenje budućnosti Srba na Kosovu gdje on kaže da je "ideja o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu veoma je dobra zato što će se pitanje Srba tretirati jedinstveno. Dobro je i za Srbiju što će moći bolje da kontroliše protok novca koji je namenjen za Zajednicu, jer ako postoje Skupština i Izvršno veće te Zajednice, onda će se protok novca proveravati na jednoj adresi".

A što se bezbjednosne situacija na Kosovu tiče on kaže da je ona za sada stabilna i da ne bi trebalo biti incidenata.

"Ona je za sada je stabilna i ne bi trebalo očekivati bilo kakve incidente ni na severu Kosova. Kosovske bezbednosne snage neće praviti incidente zbog javnog mnjenja, ni zbog međunarodne zajednice, a na severu Kosova nema kapaciteta za tako nešto".