Aleksandar Vučić

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prijedlogom sporazuma, koji je parafiran u Briselu, obezbjeđeno mnogo više ovlašćenja po pitanju policije, nego što su Srbi na sjeveru imali do sada i naglasio da u predloženom sporazumu nigdje nema ni riječi o priznanju nezavisnog Kosova i da "albanska čizma" neće biti na sjeveru Kosova.

Vučić je precizirao da će Srbi imati potpunu kontrolu nad policijom i da će imati regionalnog komandanta, koga će sami birati.
"Dobili smo formalno-pravno, bar u policijskom smislu, više nego što smo do danas imali. Ostalo je u sporazumu kako smo mi željeli, ni za jotu nisu izmjenili tačku devet o opštinama, a tačku 14, o učešću u međunarodnim organizacijama, izmjenili su kako smo mi želeli ", rekao je Vučić gostujući na RTS-u.
Srbija će i dalje na sjeveru Kosova plaćati zdravstvo, ekonomski razvoj, školstvo i prostorno planiranje, ali na transparentan način, istakao je Vučić, dodajući da kosovske vlasti neće imati prava na kontrolisanje već samo na uvid u to koliko novca Srbija daje.
Tačka 9 Prijedloga sporazuma
Biće imenovan regionalni komandant policije za četiri većinski srpske opštine na sjeveru (Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić). Komandant ovog regiona biće kosovski Srbin predložen od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, sa spiska dostavljenog od strane četiri načelnika opština u ime Zajednice/Udruženja. Sastav Kosovske policije na sjeveru odražavaće etnički sastav stanovništva četiri opštine. (Biće imenovan još jedan regionalni komandant za opštine Južna Mitrovica, Srbica i Vučitrn). Regionalni komandant četiri sjeverne opštine sarađivaće s drugim regionalnim komandantima.
Vučić kaže da u predloženom sporazumu nigdje nema ni riječi o priznanju nezavisnog Kosova 
"Albanska čizma de facto neće biti na sjeveru Kosova. Za to imamo garancije i to se neće dogoditi. Da li je to malo? Time se garantuje bezbjednost i sigurnost Srbima", naglasio je Vučić.
On je ocjenio da je srpski tim uradio ono što je najbolje za srpski narod i da je Srbija dobila najviše što je mogla.
"Da li je to dobro? Nije, biće kosovski pečat i zakon. Ali, tako je bilo i u Titovo vrijeme. U međuvremenu smo izgubili rat", rekao je Vučić.
Vučić ističe i da mnogi proizvoljno tumače ono što je dogovoreno u Briselu. 
"Došli smo u zadate okvire koji su drugi pravili za nas, protiv nas, i u tim okvirima smo postigli više nego što je bilo ko očekivao. Dolazilo je maltene do fizičkih sukoba", rekao je Vučić i istakao da sporazum danas odbijaju mnogi koji ne znaju šta u njemu piše.