Veliki korak za dvije zemlje koje su ogorčeni neprijatelji

Analitičari kažu da će obje strane imati koristi od tog sporazuma, koji bi mogao dovesti do evropskih integracija.

Sporazumom uz posredovanje EU između Kosova i Srbije u vezi uprave nad sjevernim Kosovom otvorit će se put da obje zemlje otpočnu pregovore o članstvu s Unijom.
 
Sporazum od 15 tačaka, kojim se Srbima na sjevernom Kosovu daje njihova vlastita policija i apelacioni sud, parafiran je u petak (19. aprila) od strane kosovskog premijera Hashima Thaçija i srbijanskog premijera Ivice Dačića. To je veliki korak za dvije zemlje koje su ogorčeni neprijatelji još od prije nego što je Priština prije pet godina proglasila nezavisnost.
 
"Ono što vidimo je korak u smjeru odmicanja od prošlosti, te, i za jedne i za druge, korak bliže Evropi," izjavila je Catherine Ashton, diplomatkinja EU koja je posredovala u pregovorima.
 
Tim sporazumom omogućava se udruživanje četiri srpski većinske zajednice na sjeveru Kosova -- Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića -- koje će voditi ekonomski razvoj, zdravstvo, obrazovanje i urbanističko planiranje. Službe za provođenje zakona u toj oblasti bit će integrirane u kosovsku policiju, ali će zajednice birati svog vlastitog oblasnog komandira policije. Sastav policije u toj oblasti odražavat će i etnički sastav tih zajednica.
 
Sporazumom se Srbija ne poziva na priznavanje Kosova, ali se precizira da ni jedna ni druga strana neće blokirati onu drugu u pridruživanju EU. To je važna tačka za Srbiju, koja se nada da će naredne sedmice dobiti dozvolu za otpočinjanje pregovora o pristupanju.
 
Analitičari kažu da je taj sporazum dobar za obje strane. Sporazumom se omogućava da ta oblast bira svoje vlastite policijske komandire i to je vrlo važno, kaže Jelena Milić, direktorica Centra za euroatlantske studije.
 
"Vrlo je važno pojasniti ko će biti obučavan, a ko će upravljati pružanjem pomoći u situacijama prirodnih katastrofa i takvim situacijama," kaže Milićeva za SETimes. "Srbi sa sjevera trebali bi biti svjesni činjenice da je međunarodna zajednica učinila takav nevjerovatan ustupak, kao i Kosovo, i ovo je jedan iznenađujuće dobar sporazum za Srbiju."
 
Evropski komesar za proširenje u Briselu Stefan Fule nazvao je to historijskim danom za region i EU.
 
"Sad je od presudne važnosti da političko vodstvo i šira javnost i u Srbiji i na Kosovu podrže taj sporazum i aktivno pomognu u njegovoj provedbi. To je prilika koju ne treba propustiti. Ona je u interesu svih interesnih strana, naroda koji živi na Kosovu, onih koji žive u Srbiji i regiona u cjelini," izjavio je on u saopćenju.
 
Iako se očekuje provedba tog sporazuma, još uvijek ima potencijalnih prepreka. Srbijanski zvaničnici saopćili su da će taj dogovor biti razmatran ove sedmice u Beogradu, a da će formalni odgovor biti dat u ponedjeljak.
 
Na Kosovu, pripadnici pokreta Vetvendosje naznačili su da će protestirati protiv tog sporazuma.
 
"Kad nacionalistička vlast u Beogradu ... pregovara s korumpiranom vladom na Kosovu po pitanju naše budućnosti, onda rezultat teško da je dobar za Kosovo," izjavio je za SETimes zamjenik lidera Vetvendosja Shpend Ahmeti.