Daniel Serwer

Diplomate EU su u tihoj, ali intenzivnoj kampanji spasavanja sporazuma Beograda i Prištine od potpune propasti, ali vrijeme curi i sve su manje šanse da se rezultat ostvari do 16. aprila, što je rok koji je Brisel sam sebi postavio za rješenje jednog od najdubljih balkanskih problema. Nema novog Dejtona za Kosovo, a priče o tome da će sada u proces ući Amerikanci su neutemeljene, kaže za beogradske "Vesti" Daniel Serwer, balkanolog, profesor Univerziteta "John Hopkins" i američki diplomata.

Kako ocjenjujete odluku srpske vlade da kaže "ne" briselskom prijedlogu i koje su posljedice?

- Ja žalim neuspjeh u dijalogu i nadam se da će Srbija uspjeti da napravi zaokret, za šta još ima vremena. Posljedice su jasne - ako dogovora ne bude, neće biti ni datuma za početak pristupnih pregovora s EU i dodatne finansijske pomoći koja bi proistekla. Toga neće i ne treba da bude sve dok se odnosi s Prištinom ne normalizuju. Pod normalizacijom se ne podrazumijeva samo reintegracija sjevernog Kosova, već i završetak kampanje Srbije protiv međunarodnog priznanja i članstva Kosova u UN.

Jednom ste rekli da svaki pregovarač mora da proračuna dobro da li je alternativa sporazumu bolja od njegovog odbijanja. Kako je Srbija izračunala?

- Srpski izbor je srpski izbor. On nije onakav kakav bih ja načinio, jer ja smatram da je Srbiji mjesto u EU što je prije moguće. Odluke koje je Beograd dosad donosio vode u značajno odlaganje članstva Srbije u EU.

Da li je ovo šansa da se diplomate SAD umješaju u pregovore, budući da je Evropa ponovo pokazala slabost u riješavanju balkanskih sukoba?

- SAD učestvuju i sada, na margini. Sumnjam da će im njene druge obaveze dopustiti da pojačaju učešće. Evropljani u svakom slučaju imaju značajnije poluge i mislim da Amerikanci žele da Evropljani nastave da vode proces posle jedne pristojne pauze.
 
Sjever kao jug
 
Ponuđeno rješenje nudi Srbima manje od Ahtisaarijevog plana. Da li je realno da to Beograd prihvati?

- Nemam razloga da vjerujem da je Srbima ponuđeno manje nego Ahtisaarijevim planom, a kako tekst nije objavljen, teško je suditi. Mislim da Srbija ne treba da traži za Srbe na sjeveru Kosova više nego što je sama spremna da pruži Albancima na jugu Srbije.

Pauza za prst na čelo
 
Da li je nastavak dijaloga uz posredovanje EU uopšte više realna opcija?

- Beograd i Priština kažu da su spremni za nastavak, ali sumnjam da će EU želeti to u bliskoj budućnosti. Mislim da bi najbolje bilo da se dopusti malo pauziranja dok vođe naroda porazmisle o posljedicama svojih odluka.