Nerazumijevanje realnog stanja na Kosovu!

Vlast u Srbiji pokušava da kupi dodatno vrijeme, da se produže pregovori, da se eventialno postigne sporazum sa Prištinom, a procesi u koje je ušla pokazali su nedostatak hrabrosti kod premijera Srbije Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića i očigledno nerazumijevanje realnog stanja na Kosovu, izjavila je sociolog Vesna Pešić.

"Čekali su da se eventualno promjeni, da se poboljša sporazum prema njihovim očekivanjima, a što ja ne znam tačno šta je. Hoće da dobiju vremena da se sporazum sklopi, da se nastavi dogovor i da se eventualno učini još neki ustupak Srbiji u pogledu položaja Srba na Kosovu", ocjenila je Pešić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.
 
"Ako je blokirana Srbija blokirano je i Kosovo", rekla je Pešić i ocjenila da je ta drama oko sporazuma preterana.
 
"Mislim da uopšte nije trebalo primjeniti tako velike riječi poput ultimatuma, živog blata i sl. Malo su preigrali cijelu priču. Mislim da je moglo da se kaže da ponuda nije zadovoljavajuća, da će pokušati da nastave pregovore. Zašto je moralo toliko da se drami, kao biti ili ne biti", rekla je Pešić.
 
Prema njenim riječima, ono što jeste problematično je to što nismo dovoljno shvatili da je Kosovo propala stvar i da su to manje više uglavnom samo izgubljene bitke.
 
"Postoji srpski interes, da se manjina zaštiti, da ljudi dobiju neka prava da bude lakše da se to sve prebrodi, ali mislim da nema neke šanse da mi i dalje zamišljamo kako nećemo dati Kosovo. Kao da mislimo da to Kosovo nekako imamo", rekla je Pešić.
 
"Trebalo je više operativno da se radi, sa mnogo više mirnoće, da se izvuče sve što se može izvući, ali ne da postavljamo stvari na način 'biti ili ne biti' – Kosovo ili Evropa, kao da mi tu stvarno nešto biramo", rekla je Pešić.