Srbi i Albanci trebaju pronaći "modus vivendi"

Dijalog Beograda i Prištine se mora nastaviti, jer ne postoji drugačiji način riješavanja pitanja Kosova, kaže austrijski političar Erhard Busek. Propuštena šansa da se podjelom Kosova dođe do rješenja, ocjenjuje Busek.

Austrijski političar Erhard Busek smatra da se dijalog Beograda i Prištine mora nastaviti, jer ne postoji drugačiji način riješavanja pitanja Kosova, ocjenivši da je propuštena šansa da se podjelom Kosova dođe do riješenja.

"Ne mislim da je ovo krah dijaloga. On mora da se nastavi, jer ne postoji drugačiji modus riješavanja odnosa između Beograda i Prištine. Ovaj zastoj nastao je jer i jedna i druga strana moraju da pripreme sopstveno javno mnjenje na dogovore koje će doneti iz Brisela", rekao je Busek za "Večernje novosti".

Busek samatra da uključivanje novih "igrača" u dijalog - Njemačke, Rusije i SAD - ne bi ništa promjenilo, jer su Srbi i Albanci ti koji treba da pronađu "modus vivendi" koji će pomiriti razlike i funkcionisati na terenu, na sjeveru Kosova.

"Nažalost, propuštena je šansa da se na stolu nađe podjela Kosova, koja je po meni jedno od najboljih riješenja ove pat-pozicije", rekao je bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope.