Brisel je spreman

EU planira da do 16. aprila organizuje još jednu rundu pregovora Kosova i Srbije, pišu srbijanske "Novosti". Catherine Ashton mogla bi da poseti Beograd 17. aprila, saznaje beogradski "Blic".

Nova runda dijaloga mogla bi da bude održana ako Beograd i Priština približe pozicije tako da dogovor bude izvjestan.

Državnom vrhu Srbije već su iz centara moći poslati signali da je Brisel spreman za "produžetke" u dijalogu i pored odluke Vlade Srbije da ne prihvati ponudu o sjeveru Kosova.

Izvori lista navode da je visoka predstavnica EU Catherine Ashton već poslala "depeše" u četiri prestonice EU - Berlin, Pariz, London i Rim kako bi dobila precizne političke smjernice koje korake dalje da preduzme prema Beogradu i Prištini.

Ona očekuje instrukcije da li da se, u narednim danima, eventualno zakaže još jedna, deveta runda pregovora i to pre 16. aprila, kada predstavlja izvještaj o napretku dijaloga.

U "igri" je i opcija da Ashtonova poslije objavljivanja izvještaja Evropske komisije 16. aprila organizuje mini turneju i seriju razgovora sa glavnim političkim akterima u Beogradu i Prištini.

Te posjete bi, kako kažu izvori "Novosti" u Briselu, bile organizovane između 16. i 22. aprila, kada Ashtonova treba da predstavi svoj izvještaj o kosovskom dijalogu evropskim ministrima spoljnih poslova.

"Blic", s druge strane, piše da Vlada Srbije još nije dobila naznaku u kojoj bi formi mogli da budu nastavljeni pregovori o Kosovu. Prema saznanjima ovog lista, ukoliko narednih dana EU ne uputi poziv pregovaračima, slijed događaja mogao bi da bude jasniji 17. aprila, za kada je najavljeno da bi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Catherine Ashton mogla doći u Beograd.

"Sve strane u dijalogu, i Brisel i Priština, spremne su da stav Beograda da ne potpiše sporazum ne bude i kraj razgovora. Ipak, nema naznaka šta i kako dalje", dodaje izvor "Blica".