Stav poslanice Evropskog parlamenta

Poslanica Evropskog parlamenta Doris Pack izjavila je da je budućnost Srbije u opasnosti, poslije odluke Vlade Srbije da ne prihvati ponuđeni dogovor u Briselu.

"Žao mi je što ovaj dijalog nije okončao poteškoće između Kosova i Beograda. Niko nije tražio da Beograd prizna Kosovo, već su tražili da pomogne i olakša život Srba i Albanaca", rekla je Pack.

Ocijenila je da je plan Martija Ahtisaarija "dobar za cijelo Kosovo".

"Ako Srbi ne žele da ga prihvate, to zavisi od njih, niko ih ne može prisiliti. Ako Srbi ne osjećaju da treba da idu naprijed, onda mislim da treba da sačekamo neki drugi trenutak", ukazala je Pack.

Rekla je da dijalog može biti nastavljen, mada je za to potrebno vremena, ali i upozorila da će ovakva odluka uticati na put eurointegracija Srbije i Kosova.

"Zavisi od obe strane da pronađu nov početak za nov dijalog, jer, u suprotnom, ništa ne može ići naprijed. Srbija neće dobiti početak za pregovore, a ni Kosovo neće biti u situaciji da ide naprijed", rekla je Pack.

Srbi, kako je rekla, znaju kakva im budućnost može biti ali oni ne žele tu budućnost i "u tome je problem".

"Sve zavisi od Vlade Srbije. Treba da razmisli i procijeni dobro šta će uraditi, zato što je njihova budućnost u opasnosti", zaključila je Pack.