Oduvijek i zauvijek...

Uvijek je zanimljivo pogledati dokumentarce i reportaže stranih novinara koji posjete naš maleni kutak svijeta, ‘zloglasni’ Balkan. I dok se takve emisije uglavnom orijentiraju na neupitne prirodne ljepote s jedne, i recentu krvavu historiju s druge strane, malo ko se bavi ljudskim pričama i stvarnim životom ovoga dijela Europe.

Ekipa VICE magazina je prošle godine napravila jednosatnu reportažu o Balkanu, pritom (nepravedno?) izbjegavajući "napredne" ekonomske i političke sile poput Hrvatske i Slovenije, i stavljajući fokus na nekoliko neobičnih priča iz Srbije, s Kosova i iz Bosne i Hercegovine.

U prvom dijelu je novinar Thomas Morton posjetio Yugoland u Subotici (vozeći iznajmljenog nabrijanog Yugića), mjesto za koje vjerojatno niti vi sami niste znali da postoji. Yugoland je seosko imanje na kojem je Blaško Gabrić stvorio malenu uspomenu na ‘bolje dane’, a oni koji očekuju lude vožnje i arhitektonska čudesa poput onih u Disneylandu, će se prilično razočarati. Hrpa uglavnom starijih Srba koji pijani plešu kolo uz iskopanu jamu koja bi trebala predstavljati Jadransko more i još uvijek oplakuju druga Tita vjerojatno nije zabava za svakoga.

U drugom dijelu Morton odlazi u Beograd, gdje pogađate, upoznaje najveći srpski izvozni proizvod: turbofolk. Prilično je zabavno gledati malenog Amerikanca koji izgleda kao najveći geek na svijetu, kako u strahu partija s kriminalcima (njegove riječi) i napumpanim sponzorušama. Vodič mu je pritom pevaljka Goga Sekulić, koja mu na katastrofalnom engleskom pokušava objasniti svu genijalnost lirike pjesama poput ‘Gaćice’ i ‘Sexy Businessman’. Neugoda na novinarovom licu zbog situacije u kojoj se nalazi je priceless.

Treći i četvrti dio su posvećeni Kosovu, točnije mostu u Mitrovici, koji dijeli srpski od albanskog dijela grada, te ciganskim naseljima kojih na tom području ima poveći broj. Onima, koji ne znaju situaciju u toj još uvijek nepotpuno priznatoj zemlji, će se činiti kao da se nalazi u nekoj afričkoj pripizdini, ali istina nije daleko od toga.

Za kraj je ostao posjet Bosni i Hercegovini, ali ovoga puta su izostali Mostar, Sarajevo i ostali prepoznatljivi simboli Federacije. Morton se rađe pozabavio vehabistima u svjetski poznatom selu Maoča, za koje kažu da su fundamentalni teroristi. Naravno da su seoski starješine odmah povukli kamenje (da, kamenje!) na snimateljsku ekipu, a zasigurno nije pomogla činjenica što su ovi Amerikanci. Jer svi znamo koliko se radikalni islamisti i Amerikanci obožavaju!

Uglavnom, ovaj kratki serijal po bivšoj Jugoslaviji neće vas naučiti ništa što već ne znate, ali je još jedan pokazatelj kako nas stranci vide. Seljačka muzika, pijano kolo, bijesni auti, kriminalci na ulicama i etnička netolerancija. Oduvijek i zauvijek, naš Balkan je zadnja rupa Evrope!