Ugledna novinarka "New York Timesa"

Da su za vrijeme krvavog pira u Višegradu, tokom 1992. godine, bošnjačka djeca odvođena u Beograd, pokrštavana i data na usvajanje u hraniteljske porodice, potvrdila je za bh. "Dnevni avaz" Nina Bernstein, američka novinarka koja je o transportu djece u Srbiju s lica mjesta pisala za "New York Times".

Ratna otmica
 
Prisjećajući se ratne otmice djece, za koju se još nikome nije sudilo, Nina navodi da je njihove fotografije, koje je napravila prije odvođenja u Srbiju, dala Hikmetu Karčiću, istražitelju u Institutu za nestale osobe BiH, da bi pronašao njihove porodice. Razočarana je što fotografije nisu ugledale svjetlo dana i što djeca 20 godina nakon rata nisu pronađena.

Nina tvrdi da je petero muslimanske djece 13. septembra 1992. godine, a o čemu je "Avaz" do sada nekoliko puta pisao, iz Višegrada odvedeno u Beograd. Među tom djecom, kako ova novinarka kaže, bila je i Mirsada Dizdarević, koju je majka uspjela vratiti, kao i braća Gušo, koje je otac pronašao.

"U Beograd je, osim njih, odvedeno još dvoje djece, dječak od deset mjeseci koji je pokršten te mu je dato ime po srpskom borcu Goranu Nikolici i petnaestomjesečna djevojčica Dragana Veljović", govori Nina Bernstein (Bernštajn).

Nina je i u pismu koje je poslala predsjednici Udruženja "Žene - žrtve rata" Bakiri Hasečić napisala da je fotografije ove dvije bebe 1992. godine poslala Karčiću, koji je sada predsjednik Udruženja "Ćuprija" u Višegradu.

"Kada me Hikmet kontaktirao i tražio da mu pošaljem slike nestale djece, očekivala sam da će ih pokazati porodicama koje traže nestalu djecu da bi ih možda neko prepoznao. Iz samo njemu poznatih razloga, nedavno, tokom moje posjete Višegradu, saznala sam da Hikmet nikome nije pokazao slike kako bi djeca bila pronađena", kaže Nina.  

Razočarana što Karčić nije tražio porodice nestalih beba, Nina je nakon povratka u Njujork kontaktirala Sešku Stenojlović iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji da bi preko nje pokušala saznati šta se desilo s bebama i kakva je bila njihova sudbina. Također, Nina tvrdi da je i preko Nevenke Uzelac, koja je 1992. radila kao socijalna radnica i koja je odvela djecu iz BiH, pokušala doći do podataka gdje se sada nalaze, ali je sve, pojašnjava, išlo vrlo sporo.

Informacije u Hagu

O potrazi za nestalom djecom iz Višegrada kaže da je čitala i u "Avazu" te dodaje da je on jedini objavio istinitu priču o njihovom odvođenju u Srbiju, ali i fotografije koje je tada napravila u Višegradu.  

"Mali napredak napravljen je preko tajnih veza, tako da sam nezvanično saznala da se Goran Nikolica sada nalazi u BiH. Bilo kako bilo, naša informacija je da su djeca odrastala kao bosanski muslimani, osim te dvije bebe", ističe Nina.

Dodala je da su sve informacije koje je imala o odvođenju muslimanske djece u Beograd bile dostupne i Haškom tribunalu, ali i svima koji su tražili istinu i pravdu.

Fotografije poslane nadležnim institucijama  

Kako je list saznao, Karčić je, nakon što ih je dobio od Nine 2010. godine, fotografije proslijedio Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Institutu za nestale osobe BiH da bi djeca bila pronađena i vraćena njihovim porodicama.