Ojdanić 2002. izjavio da nije kriv, ali je 2013. priznao krivicu

Neočekivano izvinjenje bivšeg generala Jugoslovenske vojske zbog ratnih zločina moglo bi doprinijeti procesu pomirenja između Kosova i Srbije.

Srbijanski organi za ljudska prava saopštili su da izvinjenje bivšeg srbijanskog generala Dragoljuba Ojdanića žrtvama njegovih postupaka protiv kosovskih Albanaca iz 1999. godine predstavlja važan gest.

"To izvinjenje žrtvama je važno i značajno za proces pomirenja," izjavila je Sonja Biserko, direktorica Helsinškog komiteta za ljudska prava iz Beograda.

Ojdanić, šef Generalštaba bivše Jugoslovenske vojske, priznao je svoje učešće u ratnim zločinima nad kosovskim Albancima početkom 1999. godine, navodeći "da u potpunosti prihvata sve nalaze u presudi" u svojim postupcima, presudi i kazni, te je izrazio "žaljenje zbog patnje" koju su pretrpjele žrtve njegovih postupaka zbog kojih je i osuđen.

Ojdanić je povukao svoju žalbu protiv presude ICTY-ja prošlog mjeseca u Hagu.

Članovi porodica žrtava rata s Kosova isprva su sumnjali u Ojdanićevu odluku -- neki su prihvatili izvinjenje, ali drugi su imali pomiješane osjećaje.

"Za mene i moje kolege, Ojdanićevo priznanje je znak poštovanja, i olakšanje," izjavio je Haki Kasumi, šef odbora za nestale Albance.

Ojdanićevo priznanje malo je olakšanje za Bajrama Duraja iz Prizrena, čiji je otac ubijen u martu 1999. godine.

"To je jedan mali poticaj za nas da je neko odgovoran za naše gubitke i bol konačno priznao krivicu," izjavio je Duraj.

"Priznanje krivice ima ogromno značenje, jer uklanja dilemu u vezi s počinjenim zločinima," izjavio je Ramadan Morina, čijeg brata su u aprilu 1999. godine zarobile srbijanske paravojne snage i koji je otkriven u masovnoj grobnici nakon oružanog sukoba. Morina je bio nezadovoljan što je Ojdanić osuđen na samo 15 godina zatvora, ali je dodao da čak ni stogodišnja kazna za njega ne bi prekinula njihovu bol.

"Možda bi pronalazak i kažnjavanje onih direktno odgovornih za smrt mog brata značilo nešto drugo," kaže Morina.

Niko nikad nije optužen niti uhapšen za smrt njegovog brata, kaže Morina.

Neki srbijanski zvaničnici kritikovali su Ojdanićevu odluku.

"To je lični Ojdanićev čin i njegova nagodba s onima koji mu sude. Međutim, to je loše za Srbiju, jer je Srbija branila sebe i svoj teritorijalni integritet u to vrijeme, a Ojdanić se sad toga odriče sebi u prilog," izjavio je Marko Jakšić, član parlamenta Srbije.

Nakon Ojdanićevog priznanja, vlada Kosova očekuje daljnje pozitivne reakcije od srbijanske vlade.

"Ojdanićevo priznanje je priznanje greške, što bi trebao biti dovoljan razlog za državu Srbiju da se također izjasni krivom, jer on [Ojdanić] je postupao u ime države Srbije," izjavio je Hajredin Kuçi, zamjenik premijera Kosova.

Priznanje krivice nije česta pojava u Haškom tribunalu. Od 161 optuženog za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, samo 20 njih priznalo je krivicu po optužbama za ratne zločine.

"Skoro u svim takvim slučajevima, ustanovljene su i javno objelodanjene činjenice o zločinima, a i potvrđena patnja žrtava," izjavila je Magdalena Spalinska, glasnogovornica tribunala za registar i sudska vijeća.

"Izjave o najvećoj krivici bile su propraćene izjavama optuženih u kojima su oni često isticali nadu da će njihova priznanja krivice doprinijeti pomirenju u bivšoj Jugoslaviji," dodala je Spalinska.