Slobodan Samardžić

Potpredsjednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić optužio je danas vlast da je definitivno pristala na predaju Kosova u zamjenu za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

"Taj datum je početak puta u bespuće Srbije kao države, koja će narednih godina i decenija tumarati tim bespućima, ne znajući koji je cilj i smisao svega toga", istakao je Samardžić na konferenciji za novinare.
Prema njegovim riječima, potezi koje vlast povlači nemaju nikakve veze sa evropskim putem, nego je u pitanju "samo trula šargarepa kojom se maše iznad naše glave, a oni slokepo slokede šargarepu".
Da vlast odustaje od Kosova zbog dobijanja datuma, konstatovao je Samardžić, svima je jasno, i zato postoji i određena medijska blokada, jer "posljednja instanca odbrane ove Vlade da ućutka medije, kako bi se, iza leđa javnosti, do 16. aprila obavila stvar".
On je rekao da ima dosta razloga da se sumnja u tačnost izjava koje su predstavnici vlasti davali poslije posljednje runde pregovora u Briselu, jer je namjera da se sakrije o čemu se radi - da Vlada izlazi u susret svim zahtjevima Prištine i EU.
Sve to radi se u namjeri da se u kratkom roku ispune svi uslovi dodatno nametnuti Srbiji da bi dobili datum početka pregovora, napomenuo je Samardžić.
Kako je naglasio, kad se "malo bliže" pogleda prijedlog u zajednici srpskih opština, vidi se da je na djelu jedna vrsta primene Ahtisaarijevog plana.
Samardžić je ukazao da će se na pregovorima 4. marta vidjeti da li će zajednica srpskih opština uopšte biti tema i da li će u rješenju biti išta od onoga što piše u platformi koju je usvojila Skupština Srbije.