Anketa "Bild am Sonntaga"

Gotovo dvije trećine Nijemaca protivi se ulasku Turske u EU, prema ispitivanju koje je objavio , na dan kad kancelarka Angela Merkel počinje dvodnevni posjet Ankari.

Prema ispitivanju koje je proveo Institut Emnid, 60 posto ispitanika izjavilo je da je protiv toga da Turska postane članica EU-a, 30 posto ih je za, a preostalih 10 posto suzdržani su. Pedeset i sedam posto ispitanika smatra da su ekonomski rast i vojni razvoj Turske zabrinjavajući, dok ih 35 posto gleda pozitivno na rastući utjecaj Ankare. 
Angela Merkel trebala bi u nedjelju početi službeni posjet Turskoj koji uključuje i odlazak na granicu sa Sirijom kako bi pozdravila njemačke jedinice ondje raspoređene. U utorak će se Merkel susresti s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom i premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom. 
Njemačka kancelarka Angela Merkel je u video poruci objavljenoj u subotu na internetskoj stranici njemačke vlade rekla da je sklona otvaranju novog poglavlja u pristupnim pregovorima s tom zemljom.
Merkel, koja zagovara "privilegirano partnerstvo" za Tursku umjesto punopravnog članstva u EU-u, istaknula je ipak da rezultat pregovora Ankare s Bruxellesom treba ostati otvoren i ostala je skeptična u vezi toga treba li se Turska priključiti EU-u.