Dačić o dijalogu

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće ukinuti svoje institucije na Kosovu bez međunarodno garantovanog dogovora o tome šta će ih zamjeniti.

"U pregovorima pokušavamo da definišemo autonomiju Srba na Kosovu. To je za nas autonomija u autonomiji. Tražimo formiranje zajednice srpskih opština sa jasnim nadležnostima - obrazovanje, prosveta, pravosuđe u prvom i drugom stepenu, policija koja će imati odnose sa prištinskim vlastima ali i sa Beogradom", rekao je Dačić televiziji Pink.
Ponovio je da je situacija veoma teška i da Srbija svaki dan gubi suverenitet i osnovne "naznake" državnosti na Kosovu i da su srpske institucije veoma malo prisutne na Kosovu. 
Upitan o stavu Njemačke i izgledima da Srbija dobije datum za pregovore s EU, Dačić je odgovorio da, nevezano s Njemačkom, u međunarodnoj zajednici postoje krugovi koji smatraju da je pravi trenutak da se "navali" na Srbiju, jer je spremna da više da zbog datuma, a da je daleko slijedeći tako pogodan trenutak za pritisak - prijem Srbije u EU. 
"Mislim da je to potpuno pogrešan pristup. Da bi dijalog uspješno tekao potrebne su dobre vesti, a ne pritisci i negativne vijesti. Zato bi to bilo ubijanje dijaloga, a ne dopinos da dijalog dovede do rezultata, jer na Srbiju nema šta više da se vrši pritisak", rekao je Dačić. 
On je napomenuo da Srbija traži održivo rješenje za Kosovo koje će omogućiti da Srbija ne mora da priznaje nezavisnost Kosova, ali da se sa druge strane jasno definiše položaj srspkog naroda i njihov način organizacije političkog života.