Modaltiteti za pregovore već razrađeni i spremni

Savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić kaže da su se "značajni politički akteri" dogovorili da stvaranje zajednica autonomnih opština na Kosovu bude težište politike u pregovorima o Kosovu.

On je, gostujući na RTS-u, rekao da su svi modaltiteti za pregovore "već razrađeni i spremni".
"Srbija ima pun mandat da pregovore sprovede i da zastupa stavove iznijete u platformi i rezoluciji koju je usvojila Skupština, a koji omogućavaju dovoljan prostor za postizanje kompromisa", naveo je Đurić.
Takođe, Aleksandar Vučić 20. februara ide u Njemačku, za koju se vjeruje da će imati ključnu odluku o dobijanju datum pregovora za članstvo u EU. I Dačić i Vučić će sa sobom ponijeti prijedlog da se traži zajednica srpskih opština na Kosovu.
On je rekao da je vrijeme da se prođe kroz teme dijaloga u nastavku razgovora Beograda i Prištine i da se konkretnim modalitetima postigne dogovor oko toga kako će platforma biti intepretirana od strane pregovaračkog tima Beograda. 
"Rezolucija i platforma su u tom smislu nedvosmislene... Onog momenta kad bude postignuto rješenje u političkom dijalogu treba da bude usvojen ustavni zakon o sprovođenju Ustava kojim bi određene nadležnosti bile povjerene autonomnoj pokrajini", rekao je Đurić. 
On je kazao da bi zajednica autonomnih opština imala svoju skupštinu, kao i izvršno veće, koje bi na konkretan način uticalo na oblast unutrašnjih poslova, pravosuđa i druge oblasti života koje su bitne za opstanak ne samo srpske nego i drugih zajednica na Kosovu. 
"Mi time garantujemo očuvanje naše ustavno-pravne pozicije i ostavljamo prostor Prištini da sačuva svoju političku i pravnu fikciju o svom trenutnom statusu", rekao je Đurić. 
On je rekao da Srbija sada stvara jedan funkcionalni politički ambijent u kojem će biti moguće reći da su obje strane zadovoljile mimimum svojih interesa. 
Komentarišući mogućnost za dobijanje datuma za početak pregovora s EU, savjetnik predsjednika Srbije je naveo da je u prethodnih nekoliko mjeseci u Srbiji bilo suštinskih pomaka. 
"Mislim da možemo s punim pravom da kažemo da Srbija zahtjeva i očekuje da joj se pruži pozitivan signal u nastavku evropskih integracija. Zahtjevamo i očekujemo dobijanje početka pregovora", kazao je Đurić.
Podsjetimo, juče popodne je održan sastanak državnog vrha Srbije, a jedna od glavnih tema je bilo Kosovo, odnosno nastavak dijaloga u Briselu, gdje će se ponovo sresti premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hashim Thaçi. Thaçi je inače, najavio da će kosovska strana dati svoju ponudu za Srbe na sjeveru, kako bi se oni integrisali u novi kosovski život, u budući Parlament Kosova i u centralne i lokalne institucije.