Državni vrh Srbije jedinstven

Na sastanku državnog vrha u Predsjedništvu Srbije postignuto je apsolutno jedinstvo o nastavku pregovora Beograda i Prištine. U njih Srbija ulazi "samopouzdano i sa jasnim ciljem",rekao je novinarima, po završetku sastanka Marko Đurić, savjetnik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, dodajući da je cilj uspostavljanje zajednice opština koja bi omogućila Srbima na Kosovu da uživaju onakav stepen prava kakav dolikuje građanima Evrope u 21. veku.

Sastanak državnog vrha Srbije održan je uoči nove runde razgovora premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hashima Thaçija u Briselu 19. i 20. februara, ali i puta vicepremijera Aleksandra Vučića 20. februara u Njemačku čiji bi stav mogao da bude presudan za određivanje datuma za početak pregovora o članstvu Srbije u EU.
Savjetnik predsjednika Srbije ponovio je da o svim važnim pitanjima koja bi mogla biti otvorena postoji puno državno jedinstvo, a da Beograd očekuje i od druge strane da pokaže minimum spremnosti da se postigne kompromis.Po njemu, vlasti Srbije ne očekuju da im EU ispostavi zahtjev za ukidanje paralelnih institucija“ na severu Kosova, a da od Brisela očekuju da ostane nepristrasan.
"Možemo, međutim, da očekujemo insistiranje prištinske strane za različite ustupke, koji nisu utemeljeni na spremnosti da se postigne kompromis. Onog momenta kada pokažu da su spremni za razgovor o kompromisu, možemo da očekujemo vidljiv pomak. Slijedeća runda dijaloga u Briselu je važna, ali ne i krucijalna“,rekao je Đurić dodajući i da Srbija očekuje da dobije datum za početak pregovora sa EU, s obzirom na to da je ispunila veliki broj uslova i sprovela temeljne institucionalne reforme, a u procesu dijaloga ostvarila veliki napredak.
A potpredsjednica srpske vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić razgovarala je juče sa članovima Komiteta za spoljne poslove Parlamenta Francuske, tražeći njihovu podršku kako bi Srbija ovog juna dobila datum početka pregovora o pristupanju EU. Taj događaj obilježila je izjava predsjednice Komiteta Elizabet Gigu, data poslije sastanka s Grubješićevom, da bi priznanje Kosova moglo da bude postavljeno pred Srbiju kao uslov za članstvo u EU, ukoliko se ne ispolji zadovoljavajući napredak u dijalogu.