Datum: Dijalog otvara berlinski zid

Sljedeća nedelja mogla bi da bude ključna za uspjeh dijaloga sa Prištinom i dobijanje datuma pregovora sa EU. Beograd pokušava da odbrani institucije na sjeveru Kosova.

Za dobijanje datuma za početak pregovora Srbije sa EU, sljedeća nedelja mogla bi da bude ključna. Ivica Dačić i Hashim Thaçi počinju u utorak pregovore o paralelizmu institucija na sjeveru Kosova, a državna delegacija Srbije koju predvodi Aleksandar Vučić u srijedu će biti u Njemačkoj, od koje najviše zavisi konačna briselska odluka, pišu beogradske "Novosti".

Izvesno je, da će za nedjelju dana, Srbija imati jasniju sliku - koliko je izvesno dobijanje datuma u junu i koje bolne kosovske kompromise Beograd mora da "proguta" da bi došao do tog rezultata.

Sadašnje pozicije su jasne: Njemačka i Priština traže "ukidanje paralelnih institucija na Kosovu", dok se Beograd zalaže za sveobuhvatno rješenje u okviru koga će srpski narod na Kosovu dobiti svoje autonomne institucije.

Formalno, suštinski uslov Brisela je "normalizacija odnosa Beograda i Prištine" do koje treba da se dođe kroz dijalog. A ni do te normalizacije se ne dolazi lako.

Hashim Thaçi je u utorak tvrdo poručio da će uskoro biti raspuštene "srpske paralelne strukture vlasti" dok za premijera Srbije, pregovori o "paralelizmu insitucija" tek počinju. Po Dačiću, rezultat bi trebalo da bude - stvaranje institucija srpskog naroda umjesto institucija Srbije.

Direktor Kancelarije Vlade za KiM Aleksandar Vulin rekao je da na Kosovu neće biti ukidanja srpskih institucija.

"Neće biti odustajanja od institucija Srbije na sjeveru Kosova. Nastaviće se s finansiranjem njihovog rada. Srbija neće dati sjever Kosova za datum početka pregovora o pridruživanju EU. Ne zato što smo velike patriote, već to nije moguće. Nadam da će naši evropski prijatelji to neće ni tražiti", rekao je Vulin.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić izjavio je da je pozicija Srbije pred razgovore o paralelizmu institucija jasna i da je utvrđena rezolucijom Narodne skupštine.

On ne očekuje da će to biti prepreka za dobijanje datuma:

"Vjerujem da ćemo taj datum dobiti, ali ne bih želeo da se vezujemo za to kao za nešto što određuje sudbinu zemlje. Pretenciozno bi bilo da potvrdim da sada sve zavisi od Njemačke, a sa time ne bi mogle da se slože ni ostale članice EU. Sa Berlinom smo u stalnoj i konstruktivnoj kominikaciji", rekao je Mrkić.

Izvjestilac za Kosovo Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček očekuje da će tema nastavka dijaloga Beograda i Prištine biti "srpske paralelne institucije vlasti na sjeveru Kosova": - Rad bezbednosnih službi, prije svega policije i pravosuđa na sjeveru Kosova, najverovatnije je tema nove runde. Granični prelazi između Kosova i Srbije postoje, funkcionišu i na njima se primjenjuje i carinski sporazum. Ostaje da vidimo kako će Beograd, u dogovoru sa kosovskim vlastima, rješiti finansiranje svojih institucija na sjeveru.