Neće biti naziva "Kosovo Republika"

Nikakve kancelarije za vezu Beograda i Prištine neće postojati, niti će u nazivu bilo čega biti "Republika Kosovo", izjavio je Dejan Pavićević, nedavno imenovani oficir za vezu vlasti u Beogradu sa Prištinom.

"Svi postignuti sporazumi imaju preduslov statusne neutralnosti. Govori se samo o Beogradu i Prištini, kako bi se izbeglo bilo šta što bi moglo da ugrozi statusnu neutralnost", rekao je Pavićević za "Danas" od utorka.

Prema njegovim rečima, oficir za vezu je "samo jedno lice, a ne delegacija", pa samim tim neće postojati kancelarija.

Pavićević je naveo da će kosovski oficir za vezu sedeti u zgradi Delegacije EU u Beogradu, a da će on, kao predstavnik srpske strane, biti smješten u zgradi EU u Prištini, odnosno u kancelariji specijalnog predstavnika Unije na Kosovu Samuela Žbogara.

Što se tiče dužnosti i svakodnevnih obaveza oficira za vezu, Pavićević je rekao da to još nije definisano do kraja, ali da će se aktivnosti u osnovi svoditi na "komunikaciju na dnevnoj bazi i nadziranje sprovođenja briselskih sporazuma".

Neki kosovski dužnosnici su izjavili da oficiri za vezu su de facto ambasadori, i da će Kosovo imati kancelariju, na kojoj će figurirati i termin Republika kosova, bez obzira što Srbija nije priznala nezavisnost Kosova.