Zostavština bivšeg predsjednika SFRJ-a

Savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić izjavio je da se mora utvrditi sastav zaostavštine bivšeg predsjednika SFRJ-a Josipa Broza Tita.

Antić je, gostujući u jutarnjem programu TV Pink, rekao da se mora utvrditi šta tačno Titu pripada i da je problem u tome što je bivši predsjednik SFRJ "živio iznad i izvan prava".

"Dok se ne utvrdi sastav zaostavštine, ništa nije riješeno", naglasio je Antić i najavio da će ove sedmice to biti utvrđeno.

Antić je istakao da, ukoliko ni za 33 godine poslije Titove smrti nije moglo da se riješi i pitanje ostavine, znači da je problem u sastavu zaostavštine.

Antić je rekao da je sada najzad došla vlast koja želi da se primjenjuju zakoni i da će se u ovom slučaju primijeniti pozitivno pravo i zakon o nasljeđivanju.

Antić je istakao da je određen u nadležnu komisiju i predstoji sravnjivanje popisa i upoređivanje podataka da bi se utvrdilo "šta je čije".

On je podsjetio da je Tito po ulasku u Beograd, odmah ušao u Beli dvor, a da je zaposjeo također i stari kraljevski dvor.

Prema Antićevim riječima, sve je u toj oblasti obavijeno velom tajne, kao i pitanje zašto Jovanki Broz nije dopušteno da se kreće slobodno.

Antić je dodao da je njen status već riješen i da ne može da se riješi kroz zakon o nasljeđivanju, a da je jedino ostalo pitanje njenih prinadležnosti.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kako je ranije najavljeno, dozvolit će otvaranje depoa u Narodnoj banci Srbije (NBS) s Brozovom zaostavštinom, a otključavanju će prisustvovati i Nikolićev savjetnik prof. dr. Oliver Antić.