Filmsko suočavanje s ratovima na Balkanu

Filmovi o dvije ratne drame iz BiH koji se prikazuju u okviru Foruma ovogodišnjeg Berlinalea tema su o kojoj piše njemačka štampa, prenosi Deutsche welle..

Pod naslovom "Ratna drama u BiH: susjed, moj neprijatelj", Der Tagesspiegel prenosi priče iz dva filma čija se radnja odvija u ratnoj i poratnoj Bosni i Hercegovini, a koja se prikazuju u okviru programske sekcije Forum ovogodišnjeg filmskog festivala Berlinalea. Forum je program posvećen otkrivanju inovativnih filmskih izričaja, ali i filmovima društveno-političke tematike. Tagesspiegel navodi da se prikazivanjem filmova "Krugovi" i "Odbrana i zaštita" gledateljima u Berlinu prikazuju dvije potresne drame čija se priča vrti oko ratnih posljedica:

"Gradić Trebinje je smješten na najjužnijem vršku Bosne i Hercegovine. Srbi su ovdje 1993. u većini, ali nekoliko muslimanskih stanovnika je ostalo uprkos ratu. Jednog sunčanog zimskog dana srpski vojnik Marko (Vuk Kostić) je na vojnom odsustvu te zajedno sa svojim prijateljem Nebojšom (Nebojša Glogovac) ide prema trgu. Odjednom primjećuje kako četvorica drugih srpskih vojnika guraju i udaraju jednog čovjeka. Riječ je o muslimanskom vlasniku kioska Harisu (Leon Lučev). Marko im se približava i na trenutak zaustavlja vojnike, Haris bježi. Nekoliko sekundi nakon toga Marko leži na tlu."

Tagesspiegel navodi da je taj vojnik "uistinu postojao. Zvao se Srđan Aleksić i imao 28 godina kad su ga njegovi drugovi tako žestoko pretukli da je pao u komu. Nekoliko dana poslije je umro. Sada mu je Srđan Golubović - trenutno jedan od najvažnijih srpskih reditelja - posvetio film 'Krugovi'. Golubović taj herojski čin u lagano izmijenjenoj formi koristi kao polaznu tačku za priču u jednoj fiktivnoj drami u kojoj prikazuje kako akteri priče dvanaest godina kasnije bivaju ponovno suočeni s događajima toga dana."

Tagesspiegel navodi da je Golubović "Krugove" inscenirao isto toliko uzbudljivo kao i njegov posljednji triler "Klopka", koji je prikazan u okviru Foruma 2007. godine. "Film 'Krugovi' je jedan od najdojmljivijih primjera za filmsko suočavanje s ratovima na Balkanu (na prostoru bivše Jugoslavije), jer Golubović uspijeva ispričati univerzalnu priču o osjećajima krivnje, osvete i pomirenja te o životu nakon tragičnih događaja."

Žalosno-apatična svakodnevica u Mostaru

Ovaj list dalje piše da je i u filmu Bobe Jelčića "Odbrana i zaštita" (na Berlinaleu: "A Stranger", na početnoj fotografiji: scena iz filma), čija je radnja smještena u 50 kilometara sjeverno od Trebinja udaljenom Mostaru, riječ o sličnim temama. Podsjećajući da je Mostar, rodni grad ovoga reditelja, od rata "faktično podijeljen grad", Tagesspiegel prenosi da glavni lik Slavko (Bogdan Diklić) stoji pred dilemom: "u muslimanskom dijelu grada umire njegov stari prijatelj. Sa svojom suprugom Milenom ide na sahranu, ali istovremeno ga stalno muče brige što će njegov hrvatski prijatelj misliti ako sazna o tome."

Podijeljeni grad Mostar - tema filma "Odbrana i zaštita"

U svojoj kritici Tagesspiegel piše da je "Odbrana i zaštita" jedan "miran psihogram zagasitih boja. Film uspijeva u veoma životnim dijalozima 'uhvatiti' žalosno-apatičnu svakodnevicu u Mostaru. U unutarnjim prostorima kamera često snima kroz poluotvorena vrata i bez stativa. To stvara jednu posebnu vrstu prisutnosti - kao da je stalno još jedna osoba u prostoriji, što zrcali Slavkov osjećaj da ga neko promatra. Sa svojom paranojom on međutim nije sam u razdvojenom gradu na Neretvi, u razdvojenoj državi Bosni Hercegovini."