Ashton već potvrdila premijeru Thaçiju

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hoxhaj izjavio je da je postignuta saglasnost da se Kancelarija za vezu koja će biti otvorena u Beogradu zove Kancelarija za vezu Republike Kosovo, a prema njegovim riječima sa time se složila i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton koja je već potvrdila premijeru Hashimu Thaçiju, piše list "Koha Ditore".

"Ja citiram ono što je postignuto sporazumom. Obje strane su se složile, dok je gospođa Ashton to potvrdila premijeru Hashimu Thaçiju da će naziv kancelarije biti Kancelarija za veze Republike Kosovo u Srbiji. Ne kažem da će to biti ambasada. To će biti naziv koji će imati i koji će se upotrebljavati i u samoj kancelariji našeg amabsadora i u svim drugim zvaničnim dokumentima", rekao je Hoxhaj.

U pretposlednjoj rundi dijaloga između Kosova i Srbije na nivou premijera dogovoreno je da obje strane "imenuju po jednog oficira za vezu". Nisu pomenute kancelarije, ali je iz pregovaračkih krugova preneto da samih oficira za vezu ne može biti bez kancelarija, a ranije je Kosovo prihvatilo da se u regionalnom predstavljanju Kosovo piše ne kao "Republika Kosovo" nego samo kao "Kosovo*".