Muškom seksizmu žene su izložene na poslu, u institucijama vlasti, na ulici, u javnom diskursu. Slučaj srbijanskog premijera Ivice Dačića, podigao je mnoga pitanja o ravnopravnosti polova u zemljama na Balkanu.

Ravnopravnost polova

Na cijelom Balkanu žene su marginalizirane u politici i diskriminirane od strane poslodavaca. Aktivisti kažu da su one često žrtve kulture,  koja dopušta nasilje u porodici.

"Seksizam je veoma rasprostranjen u Bosni i Hercegovini i na cijelom Balkanu", navodi se u izvještaju organizacije iz Bosne i Hercegovine "Cure". U Bosni, žene čine 52 posto od ukupnog stanovništva, ali oni zauzimaju samo 17 posto poslova u administraciji.
 
U Albaniji je bilo potrebno mnogo godina da će usvoji zakon koji obavezuje političke subjekte da 30 posto kandidata za poslanike budu žene. Ništa nije bolje ni na Kosovu. Dok ravnopravnost polova varira u različitim zemljama Balkana, žene su dugo bile prisiljene prihvatiti neaktivnu ulogu. Dačić se barem pokazao vrlo suptilnim, kada se "suočio" sa voditeljkom tokom intervjuua, koja je zapravo bivša Playboy zečica, zaposlena od strane jedne hrvatske televizije, piše Deutsche welle na albanskom.

Političari i žene
 
U Rumuniji predsjednika Traian Basescua je poznat po svojoj naklonosti prema ženama. On je tokom televizijskog intervjua rekao novinarki: "Hej ptico, što radiš večeras? Prevedeno sa jezika "ulice" u Rumuniji "ptica" znači ženski polni organ. I ministars infrastrukture u Vladi Srbije, Velimir Ilić, je pretrpeo posljedice jednog videa, gdje se vidi kako je on verbalno prijetnjama seksualno zlostavljao sekretarku jednog političkog protivnika.
 
Feministice argumentiraju da takva ponašanja političara proslijeđuju poruke drugim muškarcima da se i oni trebaju ponašati na isti način prema ženama. Takvo što se vidi i na raznovrsnim televizijskim reklamama, gdje kompanije prodaju proizvode zamotane u prekrasno tijelo žene.
 
Srpski premijer i provokativna "šala"
 
Srpski premijer Ivica Dačić se nedavno našao u teškoj poziciji, kada je moderator jedne televizijske emisije izazovno sjela preko puta njega, otkrivši mu intimni dio svoga tijela.
 
Dačić je bio žrtva skrivene kamere, koja nije bila emitirana na televiziji, ali videozapis se brzo proširio na YouTubeu i imao hiljade klikova. Vlada je izjavila da su se "šalili" sa Srbijom i obećala da će "kazniti" one koji stoje iza toga.
 
No, feministice kažu da su ogorčene tretmanom žene kao seksualnog objekta u srbijanskim medijima, dok se okreću i zatvaraju oči nad nasiljem i uznemiravanjima u svakodnevnom životu.

"Žene su ograničene samo na njihovo tijelo i izgled", kaže Sanja Sarnavka, čelnica organizacije "Budi aktivna, Budi nezavisna" (“Be Active, Be Indipendent” - BaBe). Ova organizacija je već dvije decenije jedna od vodećih organizacija za zaštitu ženskih prava u Hrvatskoj.

Mnoge žene ne znaju što je diskriminacija
 
Sadžida Hadžić iz Fondacije "Cure" kaže kako im žene svakodnevno dolaze i govore im o svojim iskustvima koja često i ne vide kao seksizam, pa ih kao vid diskriminacije ne prijavljuju policiji.

"Mi njima jako puno govorimo o samom pojmu diskriminacije s obzirom da jako puno djevojaka i žena u BiH uopće ne zna što je diskriminacija. Tek tada se one sjete slučajeva kada su bile diskriminirane, od slučajeva kada im je dobacivano na ulici, pa do slučajeva seksualnog napastovanja na poslu", kaže Hadžić te dodaje da im sugeriraju da teže slučajeve diskriminaciji prijave policiji.

Nada Ler Sofronić kaže kako je u BiH seksizam svakodnevna uobičajna pojava. To je ideologija koja ženu stavlja u inferioran položaj u odnosu prema muškarcu.

"Seksizam je postao jedna inkriminirana društvena teorija i praksa. Zahvaljujući feminističkom pokretu seksizam je denunciran kao diskriminatorsku praksu protiv čega se sva demokratska društva moraju boriti, pa tako i bosanskohercegovačko", kaže Nada Ler Sofronić.