Važan element u ispunjavanju standarda

Zemlje u regionu imaju za cilj da povećaju obim učešća žena u oružanim snagama. Vrše se pokušaji da se uveća obim učešća žena u oružanim snagama zemalja jugoistočne Evrope.

U Kosovskim bezbjednosnim snagama (KBS) ima 2.500 pripadnika, od kojih su 188 žene, među kojima ima oficira i poručnika.

Glasnogovornik KBS -a Ibrahim Shala izjavio je da ministarstvo KBS-a reguliše "proces unaprjeđenja u redovima vojske, koji je otvoren i transparentan."

"Mi namjeravamo imati veću zastupljenost žena ... u KBS-u," izjavio je Shala, dodajući da je to važan element u ispunjavanju standarda za evropske integracije i NATO.

Ministarstvo se pridržava politike ljudskih prava i spolne jednakosti, uz akcioni plan "kojim se predviđaju konkretni koraci u cilju unaprjeđivanja spolne i jednakosti među zajednicama."

Jedinica za ljudska prava nadzire zastupljenost zajednica i žena u ministarstvu i KBS-u.

Kosovo je održalo regrutacije putem mobilnih i statičkih timova, medija i sastanaka s građanima, kako bi podstaklo učešće žena.

Prema podacima makedonskog ministarstva odbrane, državna vojska ima 3.707 vojnika, među kojima je 110 žena.

Fatmir Besimi, makedonski ministar odbrane, izjavio je da je formiran komitet za jednakost spolova u cilju uključivanja većeg broja žena u vojne strukture i ministarstvo odbrane.

"Žene bi trebale biti uključene u proces odlučivanja na svim nivoima, nacionalnom, regionalnom i međunarodnom, u prevenciju sukoba, upravljanje i rješavanje, te u mirovne pregovore," izjavio je Besimi.

Makedonija je 2009. godine usvojila program za promovisanje jednakih mogućnosti za muškarce i žene u vojsci i ministarstvu odbrane, uz godišnji budžet od 25.000 eura.

Program ima za cilj uočiti svaku eventualnu diskriminaciju u vojnoj službi, ukloniti prepreke za učešće žena u oružanim snagama, te ohrabriti građanke da se prijavljuju za poslove u vojsci.

Albanija trenutno ima 10.300 vojnika, od kojih su 1.100 žene. Mnoge od žena u vojsci služile su u međunarodnim mirovnim operacijama, uključujući i misiju ISAF-a u Afganistanu iz 2006. godine i misije u Kabulu i na Kosovu.

Albanija također vodi računa o učešću žena u vojsci.

Lorisa Ylli, glasnogovornica makedonskog ministarstva odbrane, izjavila je da su pitanje spolova i uloga žena u vojsci Albanije prije par godina postali dio obrazovnih programa.

"Žena profesionalnih vojnika u oružanim snagama bit će i do 15 posto od ukupnog broja [u bliskoj budućnosti]," izjavila je Ylli. To znači da ne samo da ima volje, nego i potrebne zakonske osnove za ulogu žena u oružanim snagama."