Projekt švicarske asocijacije protiv nekažnjivosti

Švicarska asocijacija protiv nekažnjivosti TRIAL (Track Impunity Always) kreće u potragu za ratnim zločincima iz BiH koji se od pravde pokušavaju skriti u nekoj od evropskih zemalja, piše "Dnevni avaz".

Prema riječima koordinatorice za ljudska prava TRIAL-a u BiH Lejle Mamut, kroz razgovore s udruženjima, pojedincima, preživjelima ratnih zločina došlo se do saznanja da ima dosta informacija o počiniocima koji se nalaze izvan BiH.

Pokretanje istraga

"Prije svega, to su zemlje koje mogu primjenjivati princip univerzalne nadležnosti poput Belgije, Kanade, Njemačke, Francuske, Švicarske, Velike Britanije i skandinavskih zemalja. Tako je moguće da vlasti tih zemalja, ako dobiju saznanja o počiniocima koji su na njihovom teritoriju, pokrenu istrage i krivično gone te osobe", kazala je Mamut za "Avaz".

TRIAL je već angažirao advokata Alfreda Stripolija (Strippoli) iz Italije, pravnika s višegodišnjim iskustvom u istragama o ratnim zločinima u Tužilaštvu BiH, koji će započeti seriju sastanaka s bh. nevladinim organizacijama. Mamut naglašava da podržavaju i vjeruju u rad Tužilaštva BiH i lokalnih tužilaštava, a da su aktivnosti TRIAL-a svojevrsni dodatak njihovim aktivnostima.  

Provjera informacija

"Mi nećemo raditi istrage, jer to rade nadležni organi određenih zemalja. Mi ćemo dolaziti samo do osnovnih informacija. Primjera radi, ako neko prijavi da se neko od osumnjičenih nalazi u Ženevi, mi bismo provjerili je li ta informacija kredibilna, je li ta osoba na toj lokaciji. Onda bismo radili na umrežavanju TRIAL-a s nekim drugim nevladinim organizacijama i, ako bismo utvrdili da je ta osoba zaista tu, obavijestili bismo nadležne organe koji dalje preuzimaju istragu i gonjenje", pojasnila je Mamut.

Žrtve i krvnik žive u istoj ulici u Švedskoj

Podrška TRIAL-u već je stigla iz Udruženja "Žena - žrtva rata", koje će ponuditi informacije i dokaze iz svoje baze podataka.

"Imamo slučaj Siniše Milojčića, koji je '92. godine u Banjoj Luci silovao jednu Bošnjakinju i na kraju su je udavili i bacili u septičku jamu. Dugo smo se s Društvom za ugrožene narode borili da se taj predmet kvalificira kao ratni zločin, jer su u RS to kvalificirali kao neratno silovanje. Dvojica su osuđena, a Milojčić je sada u Švedskoj, koja ne želi da ga isporuči jer je on njen državljanin. On tamo živi u istoj ulici u kojoj živi i porodica njegove žrtve. Imamo desetine takvih slučajeva", kazala je predsjednica Udruženja Bakira Hasečić.