Ubijeno 67, a ranjeno 142 civila

Prošlo je 19 godina od stravičnog zločina u Sarajevu. Na ovaj dan, na sarajevskoj tržnici Markale poginulo je 67 očeva, majki, braće, sestara, djece... Minobacačka granata ispaljena sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske ranila je još 142 osobe.

Petog februara 1994. godine, oko 12:30 sati, u glavnom gradu BiH odjeknula je snažna eksplozija, začule su se sirene, pozivi u pomoć, plač, bol, jauci... 
Za masakr je osuđen Stanislav Galić, tadašnji komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa, koji je dobio doživotnu kaznu zatvora.
Podsjetimo, nakon masakra 1994. godine, Markale su se našle na meti napada i u augustu 1995. godine, kada su ubijena 43 civila. 
No, uprkos presudama, haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić i dalje tvrde da Vojska Republike Srpske nije odgovorna za granatiranje na pijaci Markale. Poricanja odgovornosti za ovaj zločin, prema nekim mišljenjima, predstavljaju "sistematsko političko djelovanje" i proističu iz "nespremnosti da se suoči sa odgovornošću". 
Inače, 5. februara je proglašen i Danom sjećanja na stradale građane Sarajeva u periodu opsade grada od 1992. do 1995. godine. Danas će biti održana zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća KS.
Nakon sjednice, kako je najavljeno iz Gradske službe za informisanje, delegacija Grada Sarajeva na čelu s gradonačelnikom Alijom Behmenom, zajedno s predstavnicima državnog, federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa vlasti, odat će počast i položiti vijence na spomen-obilježje na pijaci Markale.