Balkanska urota - istraga života bivšeg šefa SFRJ

Vladimir Orsag, rođeni Zagrepčanin sa stalnom adresom u Canberri, je za hrvatski "Večernji list" otkrio motiv zbog kojeg se posvetio istraživanju Josipa Broza Tita i hrvatske historije te pisanju modernih historijskih romana,

"Josip Broz je u Parizu 1936. godine izjavio da je rođen u selu Klanjec koje je udaljeno sedam kilometara od Kumrovca. To je u knjizi Maršal Tito napisao Michael Padeva, ali o tome se u Hrvatskoj ne govori. Moja istraživanja potvrđuju da je Tito bio dvojnik Josipa Broza, čiji sam život i porijeklo proučavao godinama, zanimala me tajnovitost i misteriozna prošlost komunističkog lidera koji je zapadnom podrškom uspio promijeniti smjer politike na Balkanu. Zbog mojih stavova koji se nisu poklapali s jugoslavenskom ideologijom izbačen sam iz gimnazije i zajedno s ocem 1958. emigrirao najprije u Austriju, a potom u Australiju, gdje ću ostati do kraja života".

Tim je riječima Vladimir Orsag, rođeni Zagrepčanin sa stalnom adresom u Canberri, za "Večernji list" otkrio motiv zbog kojeg se posvetio istraživanju Josipa Broza Tita i hrvatske historije te pisanju modernih historijskih romana s kojima se afirmirao u književnosti engleskog govornog područja te dobio sedam književnih nagrada u SAD-u i Australiji.

"Moj prvi roman 'The Boron’s Legacy', odnosno 'Barunova ostavština', nagrađen je 1987. na međunarodnom književnom takmičenju u Americi. Drugi sam nazvao 'The Balkans Conspiracy', 'Balkanska urota', te objavio 2002. u Canberri. Želja mi je objaviti ga i u Hrvatskoj jer držim da se o Josipu Brozu Titu nije otkrila potpuna istina, a naš narod je zaslužuje da bi bolje razumio svoju prošlost i današnje probleme", kaže Orsag.

Otkriva i da je 1964. godine diplomirao na Australian Security Academy.

"To je bilo specifično obrazovanje, takva akademija od svih država na južnom dijelu zemljine kugle postoji jedino u Australiji. Godinu poslije imenovan sam konstruktorom ratnih brodova u Ministarstvu mornarice u Canberri, gdje sam živio sa suprugom Lidijom, koja je isto Zagrepčanka, te sinovima Tomislavom i Krešimirom. Radio sam do 1989., kada sam napunio 55 godina", govori on.

Ističe kako je odabrao pisanje o historiji jer je želio prikazati sudbinu svog ispaćenog naroda "koji je uvijek na površinu dovodio ljude koji ne rade u interesu Hrvatske".

Na pitanje što predstavlja paukova mreža na naslovnici njegove knjige, odgovara da najotrovniji pauk u Australiji ima crvenu crtu na leđima.

"Pauk za mene predstavlja Staljina s petokrakom, a njegova mreža su obavještajne službe koje su uticale na historiju Hrvatske poput ABWEHR - Treći Rajh, BND - Zapadna Njemačka, MI6 - Velika Britanija, CIA - Amerika, Mossad - Izrael, ASIO - Australija i UDBA - Jugoslavija. Crvena boja na mojoj knjizi predstavlja Titovu diktaturu koja je nas tri miliona Hrvata otjerala izvan domovine", ističe dalje Orsag.

Stil pisanja kojim je Vladimir Orsag spojio stvarnost s maštom kroz korištenje histosrijskih ličnosti poput Staljina, Churchilla, Kim Philbyja, SS generala Reinharda Gehlena, Alana Dullesa, Moše Pijade i drugih potiče na razmišljanje kako još uvijek hrvatska historija 20. stoljeća nije do kraja istražena.

Otkriva i da postoji interes za snimanje igranog filma po scenariju knjige "Balkanska urota", što su predložili prof. Ingo Petze iz Bond sveučilišta i britanski parlamentarac Tony Benn.