Petar Iskenderov, saradnik u Institutu za balkanistiku RAU

Naučni saradnik u Institutu za balkanistiku Ruske akademije nauka, Petar Iskenderov smatra nerealnim da Njemačka promjeni svoj stav o Kosovu. Njemačka je jedna od prvih zeljama koja je priznala nezavisnost Kosova.

On je, međutim, uvjeren da Srbija u novoj kompoziciji odnosa ima pravo da traži svoja prava i teritorije, prije svega kada su u pitanju Srbi u BiH i na sjeveru Kosova.
 
Iskenderov smatra da je Njemačkoj odgovarao stalni konflikt na Balkanu jer je devedesetih godina, ujedinjena i sve moćnija, želela da se definitivno riješi američkih baza.

On u razgovoru za beogradske  "Novosti" podsjeća da su Njemci u vrijeme raspada Jugoslavije odigrali važnu ulogu, i kaže da Njemačka želi da pokaže da je lider u Evropi i da odlučuje o Balkanu, i da je presudno to što hoće da ostvari ono što je počela - priznanje Kosova.

Na pitanje može li ruski predsjednik Vladimir Putin, koji ima odlične odnose sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da utiče na pravedniji odnos Njemačke prema Srbima, Iskenderov kaže da velike države svoje političke projekte "uporno guraju".

On smatra da je velika greška to što evropski činovnici "umiruju Albance" tako što im stalno popuštaju pa Albanci "idu sve dalje".

Na pitanje šta može Srbija, ruski stručnjak za Balkan kaže da je uvjeren da Srbi imaju pravo da u novoj kompoziciji odnosa traže svoja prava i teritorije.

"To se prije svega odnosi na bosanske Srbe, kao i na Srbe sa sjevera Kosova. Rusija i Srbija bi trebalo da traže istomišljenike u drugim državama da je sadašnja podjela na Balkanu nepravedna", rekao je Iskenderov.