Komentar dana

Sa svega 19 glasova protiv i čak 175 glasova za Skupština Srbije usvojila je Rezoluciju o Kosovu. Njom se nedvojbeno potvrđuje imperativ dijaloga s Prištinom, kao i činjenica da Beograd, kao i drugi u komšiluku, nema alternative za Evropu, stoji u komentaru dana objavljenom na portalu "Dnevni avaz".

Srbija će se uskoro odreći finansiranja vaninstitucionalnih struktura na sjeveru Kosova. Time će odaslati poruku kako je ekonomski i politički primorana gledati svoja, a ne ćorava posla. Bit će to poruka i onima koji još gaje iluzije o srbijanskoj (pre)moći na ovim prostorima.
 
Njihova domovina je tamo gdje jesu, a svi naši zakoni i standardi samo su evropski, uz sve nacionalne boje. Bez obzira što se u rezoluciji navodi kako Beograd "nikad neće priznati Kosovo", Srbija bi se uskoro mogla početi ponašati domaćinski, priznajući svu ostalu realnost.
 
U političkoj areni ostalo je još malo mjesta za balkanski populizam, parole i nacionalnu ekstravagandu. No, važno je da više nema zveckanja oružjem.
 
Kada su Ivicu Dacića u Skupštini javno optužili da je "izdajnik" zbog Kosova, on je podsjetio „kako je to biti na stubu srama", jer je njegov bivši šef Milošević, zna se i kako, "branio Srbe u Bosni". Zatim je prostodušno izgovorio: "Dajte da jednom zajedno pobijedimo na tom Kosovu!"
 
Doista, vrijeme je da svi zajedno pobijedimo u regionu koji se skupa i uputio u Evropu! Zato i na Kozijoj ćupriji iznad Sarajeva treba skinuti srpsku zastavu i staviti onu iz Evropske unije.