Podjela Kosova na regione

Osnova usvojene Rezolucije o Kosovu je Platforma koja predviđa uspostavljanje Autonomne zajednice srpskih opština.

Tekst Platforme o Kosovu, na koju se poziva Rezolucija, u nedjelju je objavljen na portalu Vlade Srbije, nakon što je s tog dokumenta ranije skinuta oznaka državne tajnosti.
Platforma predviđa uspostavljanje Autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu.
Kako se navodi u Platformi, ovu zajednicu bi činile teritorijalna autonomija četiri srpske opštine na sjeveru Kosova i druge opštine sa većinskim srpskim i manjinskim stanovništvom.
"Srpska strana predlaže podelu Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija na nekoliko regiona, od kojih bi jedan zaseban predstavljala Autonomna zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji", navodi se u platformi.
Predloženo je formiranje dvodomne Skupštine, u kojoj bi gorni dom predstavljao Dom regiona i vjerskih zajednica, a donji dom bi bio Dom građana.
"Izvorne nadležnosti i elementi unutrašnjeg uređenja Autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji biće usaglašeni kroz politički dijalog", navodi se u Platformi.
Kako se navodi u Platformi, Srbija smatra da takva autonomija podrazumijeva postojanje izvornih nadležnosti u brojnim oblastima, uključujući porsvjetu, zdravstvo i prostorno planiranje.
U oblasti pravosuđa, predviđa se autonomija tužilaštva u prvom i sudstva u prvom i drugom stepenu, a predloženo je da se formira autonomna policija, koja bi bila dio kosovske policije.
U Rezoluciji, kao i u Platformi, se navodi da Srbija "ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova".
U nastavku pregovora s Prištinom, predstavnici Srbije će buduće sporazume postizati u skladu sa stavovima i osnovnim ciljevima Rezolucije.

Trajni mir

U Rezoluciji se navodi da će predstavnici Srbije kroz pregovore "težiti iznalaženju sporazumnog i sveobuhvatnog rešenja" za Kosovo, koje mora biti "čvrsta osnova za izgradnju trajnog mira i dostizanje pune bezbednosti".
"Republika Srbija spremna je da učini dodatne ustupke radi prevladavanja trenutnog stanja u odnosima između srpskog i albanskog naroda. Istovremeno, Republika Srbija nije spremna da čini dodatne ustupke koji bi mogli da dovedu do ugrožavanja njenih državnih i nacionalnih interesa", navodi se u Rezoluciji.
Dodaje se da zvanični Beograd pristupa dijalogu s Prištinom svjestan značaja koji bi postizanje obostrano prihvatljivog rješenja imalo u kontekstu dalje i ubrzane integracije cijelog Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da je zadovoljan što su opozicija i vlast, kao nekada, pronašli zajednički jezik i zato što iza Rezolucije koja je usvojena stoji ozbiljna platforma koja je ograničava, prenosi Tanjug.
Svi koji budu u ime Srbije pregovarali s Prištinom imat će u rukama Rezoluciju i saznanje da moraju Skupštini podnijeti izvještaj kako su pregovarali, rekao je Nikolić.

Kompletan tekst Platforme možete pročitati OVDJE!
Izvori: Al Jazeera i agencije