Ne prate pad cijena nafte na svjetskom tržištu

Cijene nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu padaju, ali tržište naftom na zapadnom Balkanu ne prati taj trend. Novinari agencije Anadolija javili su da je na početku 2013. došlo do pada cijene nafte na 90 dolara po barelu, što je najniži nivo u posljednjih nekoliko godina. Ipak, u zemljama regije sniženje cijena goriva, osim u Srbiji, nije zabilježeno. U Hrvatskoj je gorivo dodatno poskupjelo, a distributeri su najavili da će od početka naredne sedmice porasti cijene nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini.

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić kazao je za agenciju Anadolija da je padom cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu definitivno potvrđena teška ekonomska kriza u kojoj se nalazi svjetska ekonomija. Hasić predviđa da u 2013. neće biti ekonomskog rasta i povećane potrošnje energenta, dok je sa druge strane došlo do povećanja proizvodnje u ovoj oblasti.
„Imamo dva ključna momenta: loše prognoze ekonomskog rasta s jedne strane i povećanu proizvodnju ključnih aktera na  tržištu, odnosno eksploataciju izvorišta vezano za one zemlje koje diktiraju količinu proizvodnje“, dodao je Hasić koji očekuje da će cijena nafte na svjetskom tržištu dodatno padati.
„Po mojoj ocjeni, cijena nafte i naftnih derivata je čak i previsoka na ovakav ekonomskih razvoj i rast“, naglasio je Hasić.
Uprkos padu cijena nafte na svjetskom tržištu, vozači u većini zemalja zapadnog Balkana sipat će u svoje ljubimce skuplje gorivo.
Cijena benzina BMB 95 u BiH trenutno iznosi 1,20 eura, a BMB 98 1,22 eura, koliko iznosi i cijena litra dizelskog goriva, ali od ponedjeljka će cijene porasti za 0,025 eura.
Benzin je na pumpama u susjednoj Hrvatskoj od prije dva dana poskupio za 0,013 eura po litri, dok su cijene Eurodizela, plavog dizela i lož-ulja veće za 0,05 eura. Eurosuper BS 95 poskupio je i prodaje se za 1,34 eura, a Eurosuper BS 95 class po 1,35eura. Nova cijena Eurosupera BS 98+ class je 1,39 eura, a Eurodizela BS 1,27 eura.
Prosječne cijene goriva u Srbiji su niže u odnosu na cijene koje su važile na kraju 2012. godine za oko 1%. Međutim, kada se cijene izraze u eurima gotovo da promjena nije ni bilo, jer je u međuvremenu dinar za otprilike isti procenat ojačao u odnosu na euro, saopćeno je Anadoliji iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. Takozvani obični benzin pojeftinio je skoro 0,033 eura, a dizel za oko 0,089 eura. Cijene nafte i naftnih derivata trenutno u Srbiji iznose: Euro Premijum BMB 95 1,37 eura, Eurodizel 1,37, Euro BMB 98 1,59, Dizel D2 1,30 eura, dok Premijum BMB 95 iznosi 1,31, a TNG 0,75 eura. Cijena goriva u Srbiji usklađuje se sa cijenama na svjetskom tržištu svakih 15 dana.
Cijene nafte i naftnih derivata u Crnoj Gori ostat će nepromijenjene. Eurodizel trenutno košta od 1,07 do 1,28 eura za litar, dok Crnogorci trebaju izdvojiti 97 eurocenti za litar lož-ulja, saopštilo je Ministarstvo ekonomije. Cijene bezolovnog Eurosupera 98 i 95 su posljednji put promijenjene početkom decembra i tada smanjene za pet centi, tako da trenutno iznose 1,38 odnosno 1,34 eura. Kao u Srbiji, cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakih 15 dana sa kretanjima na svjetskom tržištu nafte.
Maloprodajne cijene goriva u Sloveniji dostigle su rekordni nivo. Slovenačka kompanija Petrol podigla je cijene običnog i bezolovnog premium benzina za 2,6 centi i sada koštaju na 1,43 eura, odnosno 1,45 eura za litar, dok je dizel skuplji za 3,3 centa i košta 1,335 eura. Cijene goriva u Sloveniji podešavaju se svake dvije nedjelje u skladu sa cjenovnim modelom koji predstavlja kombinaciju cijene naftnih derivata na globalnim tržištima i deviznog kursa dolara.
Gorivo u Evropi najskuplje je i dalje u Norveškoj koja također bilježi manji pad cijena u odnosu na april prošle godine. Za litar Eurosupera 95 u toj zemlji potrebno je izdvojiti 1,98 eura, litar Eurosupera 98 stoji 2,05 eura, a cijena dizela iznosi 1,84 eura po litru.
Najniže su cijene i dalje u naftom bogatoj Rusiji koja bilježi rast cijena - Eurosuper 95 i dizel su 0,77 eura po litru, a Eurosuper 98 košta 0,86 eura.
Italija i dalje spada među zemlje u Evropi koje imaju najskuplje gorivo, a iznad nje su jedino Norveška i Nizozemska. Za litar Eurosupera 95 u Italiji je potrebno izdvojiti 1,76 eura, Eurosuper  98 košta 1,92 eura, dok je cijena dizela 1,70 eura po litru.