"Ne spadam u masu, ja sam individualac i svoj mislilac"

Tek slučajni prolaznik i nedužna žrtva ili zagrebački bombaš koji je nestručno rukovao improvizovanom eksplozivnom napravom? Istražioci status Vojislava B., koji je povrijeđen u eksploziji na autobuskoj stanici, nisu željeli pojasniti.

Za sada, policija ga službeno tretira samo kao svjedoka.

Čim su mu ljekari sanirali rane, policija ga je ispitala, pa postavila stražu ispred njegove bolničke sobe i krenula u pretres stana. Forenzičari, istražioci i psi do kasnih su se poslijepodnevnih sati zadržali na petom spratu zgrade u Gospodskoj ulici u kojoj živi. Osim stanara, u zgradu nisu puštali nikoga, piše Jutarnji.hr.

"Ubiti isključivo one koji nose oružje, sve drugo je zločin protiv samoga sebe i prirode." i "Nemoj uraditi nekome nešto što ne bi volio da on uradi tebi!", citati su koje je Vojislav B. često označavao kao omiljene na svom Facebook profilu.

Ovaj 53-godišnjak, koji za sebe kaže: "Ne spadam u masu, ja sam individualac i svoj mislilac", strastveni je zaljubljenik u paragliding i ekstremne sportove. Predsjednik je Paragliding kluba Nebeski jahači iz Bistre, a tim se ekstremnim sportom bavi više od 10 godina.

"Obožavam avanture svake vrste. Uživam u ekstremnim situacijama. Volim ugodno, opušteno i posebno društvo sklono šali i zafrkanciji. Nadasve cijenim ljude neograničena duha čije su granice vrlo daleko. Sklon sam svim vrstama rizika i avanturizma", napisao je na svom Facebook profilu.

Zahvaljujući paraglidingu proputovao je cijeli svijet, skakao je s mnogih litica, od Brazila do Južnoafričke Republike, i jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji posjeduje dozvolu za paragliding udvoje, a s njim u tandemu do 2005. letjelo je više od hiljadu ljudi.

Susjedi ga opisuju kao povučenog i pomalo neobičnog stanara. Kažu da je često razmotavao svoje padobrane na pločniku ispred ulaza. Vojislav je, tvrde, porijeklom iz Banje Luke i u zgradu se doselio prije desetak godina, u stan u kojem mu živi nevjenčana supruga.

"Čudan je i pomalo ga se bojim. Iz njegova stana uvijek je dopirala buka i vika. Jednom sam mu prigovorila pa se derao na mene i prijetio. Zbog toga sam mu pozvala policiju",- kaže jedna od susjeda s njegovog sprata.

Druga pak kaže da su i veče uoči eksplozije iz njegova stana dopirali galama i glasan smijeh. Vojislav B. navodno nije zaposlen, a vozi Harley Davidson i bijeli automobil, navodno sličan onome koji je viđen u blizini autobuske stanice neposredno nakon eksplozije. Neki su susjedi spomenuli da je Vojislav bivše vojno lice i da je imao psihičkih problema jer je prije dvije godine pao prilikom paraglidinga i teško se povrijedio.

Tokom jučerašnjeg jutra mnogi su stanari rekli da nisu čuli samo jednu eksploziju nego najmanje tri. Policija je to demantovala i rekla da je riječ najvjerovatnije o odjeku. Međutim, prema informacijama do kojih je "Jutarnji" došao, navodno je riječ o sasvim drugačijem scenariju.

"Čim su psi krenuli na prugu dvjestotinjak metara istočno, prema stanici Vrapče, nanjušili su još dvije eksplozivne naprave pričvršćene za tračnice. Sva sreća da je bomba na stanici eksplodirala jer je odmah nakon eksplozije policija zaustavila saobraćaj. Kad su bili sigurni da su spriječili tragediju, provjerili su eksplozivne naprave i odlučili da je najbolje da ih kontrolirano detoniraju pod tzv. zvonima. Stoga su neki stanari čuli još dvije detonacije", objašnjava neimenovani izvor.

 Vojislav B. politički se deklariše kao "ljevičar, pomalo ekstreman", a po religijskoj pripadnosti je ateist i "ne voli ljude koji se dijele po vjeri, naciji ili boji kože".

Prijatelj i kolega koji ga dugo poznaje o njemu govori samo pozitivno i ne može vjerovati navodima nekih medija da su njega osumnjičili za postavljanje bombe u Stenjevcu.

"Nemoguće. To je apsolutna laž. Svi prijatelji zovu ga Ljudina jer je stvarno takav. Ne vjerujem da bi on nešto tako napravio. Pa njega svi zovu Ljudina zbog toga što je uvijek spreman svakome pomoći. Njega samo letenje zanima", rekao je danas njegov kolega paraglider.