Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Srpska napredna stranka (SNS) je platformu o Kosovu najvljivala još od izbora (maj 2012), kao jedan od najvažnijih strateških dokumenata. Ona je lansirana kao državno-nacionalni program za rješavanje praktično jedinog preostalog regionalnog pitanja nakon disolucije Jugoslavije, odnos Srbije i Kosova. Sintagma "i Evropa i Kosovo", koja je bila aktuelna od ubistva premijera Zorana Đinđića, Patformom je dobila samo novu formulaciju.

Iznuđeni pomaci koje je Beograd u posljednjih deset godina činio pod pritiskom međunarodnih činilaca, pre svega  tehnički pregovori o Kosovu, nisu otklonili suštinsku iluziju srpske elite o mogućem "istorijskom dogovoru sa Albancima". 
Sporazum bi podrazumevao podelu Kosova. To je praktično, bio plan od početka raspada Jugoslavije. Međutim, Beograd je izbegavao da se javno zalaže za tu opciju i licemerno se krio iza neotuđivosti "južne pokrajine", verifikovanom Ustavom iz 2006. 
Kompletan tekst iz Helsinškog biltena br. 91 // Januar 2013. koji izdaje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji možete pročitati OVDJE!