U samom vrhu evropske ljestvice

Srbija u samom vrhu evropske ljestvice po broju vozila koja se koriste o državnom trošku. Osim brojke, problem i dovijanja da se na vožnji zaradi, pišu beogradske "Večernje novosti".

Prema broju službenih vozila koje koriste državni i lokalni predstavnici vlasti, rukovodioci javnih preduzeća, direktori škola i bolnica, sudije i tužioci, kao i svi drugi koji zvanično spadaju u državne funkcionere, Srbija se nalazi u samom vrhu evropske ljestvice.

Najnoviji, u četvrtak objavljeni podaci Agencije za borbu protiv korupcije, pokazuju da se u registru funkcionera nalaze imena skoro 24.000 ljudi (tačnije 23.335), ali, realno, brojka je mnogo veća jer nisu svi prijavljeni.

Isti toliki je i broj službenih kola, a verovatno i veći. Samo Uprava za zajedničke poslove republičkih organa ima nešto više od 300 vozila, plus još oko 8.500 ministarstva, ne računajući resor odbrane, koji sam ima oko 17.500 motornih i priključnih vozila opšte i posebne namene. Ona opšte namene čine 48 odsto tog voznog parka. Što se tiče preostalih ministarstava, najviše kola ima MUP, oko 7.500.

Ovo je daleko više nego što imaju zemlje u regionu.

U državnom voznom parku najčešće se može sresti "audi", a odmah za njim "folksvagen", "škoda" i "fijat". Srpski premijeri tradicionalno koriste BMV.