Niko nije pobjedio, sve je dogovoreno!

U intervjuu za list "Večernje novosti" premiejr Srbije, Ivica Dačić je rekao da je u državnom vrhu Srbije postignuto je apsolutno jedinstvo oko platforme i rezolucije za pregovore sa Prištinom i sada svom snagom kreću u ostvarenje njihova dva najvažnija cilja - da pronađu trajno i održivo rješenje za Kosovo i načine naredni korak ka EU.

Na konstataciju i pitanje da je iz konačne verzije platforme izbačeno nekoliko spornih stavki - odredba o prekidu tehničkog dijaloga, katalonski model, demilitarizacija Kosova koju bi garantovale snage EU i vojske Srbije i Albanije - što mnogi vide kao pobjedu njegove "taktike" nad Nikolićevom Dačić odgovara:

"Ova dokumenta nisu rezultat nikakvog 'nadmetanja', već dugih razgovora i konsultacija u kojima smo se trudili da pronađemo što bolje formulacije. Konačan tekst je usaglašen sa svim političkim faktorima na vlasti, uključujući i predsjednika Tomislava Nikolića. Pojedine odredbe smo prosto formulisali na način za koji smatramo da je najbolji. Nije bilo svađa, nije bilo nesuglasica, već razgovora o tome koju taktiku primjeniti da bi platforma ostvarila naš cilj, a to je dobijanje datuma pregovora sa EU".

Na sljedeće pitanje da on kaže da Beograd u ovim dokumentima prvi put nudi konkretno rješenje za srpske institucije na Kosovu i da li ima razloga za strah Srba sa Kosova da će se Srbija povući sa sjevera i praktično ih gurnuti u krilo kosovskih vlasti, on dodaje:

"Srbija je bila i biće prisutna na Kosovu, to se ne dovodi u pitanje. Nijednog svog građanina, ma gdje on živio, nećemo ostaviti na cedilu i vetrometini. U platformi je predložena jedna vrsta autonomije srpskih opština, odnosno zajednica srpskih opština. One bi trebalo da imaju svoje izvorne nadliježnosti. Srbija do sada nikada nije to uradila. Trebalo je ranije raditi na formiranju te autonomije, ali, sad, šta je tu je. Došli smo u situaciju da neko sad traži da ih ukinemo, da to više ne budu institucije Srbije, a ne zna se čiji su to onda organi i kome će da pripadnu".

Također je rekao da će na dnevnom redu narednog sastanka sa Catherine Ashton i Hashimom Thaçijem u Briselu, 17. januara pričati i o tome šta se dešava sada sa tim paralelizmom, i dodaje da su potrebne institucije koje će da priznaju i Priština i Srbi na Kosovu.

Dačić je također rekao da će Srbija naredne sedmice imenovati oficira za vezu u Prištini.

"U planu je da to bude urađeno sljedeće nedjelje. Nismo još razradili detalje oko eventualnih kandidata za tu poziciju. Mi to ne smatramo ključnim političkim pitanjem, već je riječ o tehničkom licu koje treba samo da ostvari komunikaciju i rješava određene probleme u implementaciji onoga što je dogovoreno, za razliku od prištinske strane koja namjerno pokušava da predstavi kao da je to neka ličnost sa diplomatskim statusom ili da je to kancelarija za vezu. To apsolutno nije tačno", podvukao je Dačić