Ponovo na scenu

Mimo demokratskih pravila da se kontrola sile prepusti opoziciji, Srpska Napredna Srtranka, Tomislava Nikolića, kao najbrojnija stranka u skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove Srbije, uključila je i kompromitiranog generala Momira Stojanovića, bivšeg načelnika Vojnobezbjednosne agencije Srbije.

Stojanović, operativac na Kosovu tokom devedesetih godina, u skupštinskoj raspravi se odmah predstavio kao protivnik petooktobarskih promjena i akcije “Sablja” tokom koje su hapšeni osumnjičeni za umešanost u atentat na prvog demokratskog premijera Srbije, Zorana Đinđića, piše beogradski “Blic”.

Prema pisanju lista, Odbor, čiji je posao da se u Skupštini bavi vojskom i policijom, da sprovodi demokratsku kontrolu institucija koje prethodnih godina nisu dovoljno reformisane prije svega zato što su se tome opirale njihove bezbjednosne službe i mračne naslage iz prošlosti, u potpunosti je u vlasti vladajućih stranaka.

Među četiri člana Srpske napredne stranke u Odboru je i Milovan Drecun, nekadašnji novinar RTS koji se krajem osamdesetih i devedesetih isticao svojim “patriotskim izvještavanjem” o separatizmu na Kosovu, navodi dalje list.

Penzionisani general Stojanović na čelu Vojnobezbjednosne agencije naslijedio je svog mentora Acu Tomića, koji je proveo mjesec i po dana u zatvoru tokom akcije “Sablja”, a ostao je na čelu službe sve dok, krajnje neuobičajeno za prvog vojnog obavještajca, nije u jednom intervjuu otkrio kako su srpski obavještajci infiltrirani u sve kosovske organizacije koje imaju za cilj stvaranje velike Albanije.

“Separatističke težnje Albanaca i muslimana u Sandžaku i do danas su ostale jedna od glavnih javnih preokupacija generala Stojanovića”.

U izlaganju u Skupštini 26. jula, prilikom rasprave o ekspozeu mandatara, Stojanović je osudio akciju “Sablja” i “petooktobarske promjene” rekavši “da su za sva zla u ovoj zemlji krive petooktobarske promjene i oni koji su došli na talasima petooktobarskih promjena”.