Sarajevo - Vijećnica

Prigodnom i skromnom manifestacijom Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH obilježila je danas 20. godišnjicu od stradanja Vijećnice, njenog nekadašnjeg doma, kao i bogatog knjižnog fonda čiji je veliki dio otišao u nepovrat u noći između 25. i 26. augusta 1992. godine.

Jedna od najreprezentativnijih sarajevskih građevina - Vijećnica, nekadašnji hram knjige i znanja, zapaljena je te ljetne noći 1992. godine kada je, uprkos nadljudskim naporima vatrogasaca, uposlenika biblioteke i mnogih zaljubljenika u knjigu, uništeno oko dva miliona bibliotečkih jedinica, među kojima i znatan dio specijalnih zbirki.
 
Uposlenici NUB-a BiH povodom ove tužne godišnjice danas su upriličili skromnu manifestaciju, podsjećajući na taj strašni događaj, ali i na nemjerljiv značaj ove biblioteke u izgradnji civiliziranog i na znanju baziranog bh. društva u 21. stoljeću.
 
Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina, pozdravljajući prisutne, istaknuo je da je u noći kada je zapaljena Vijećnica gorjelo dokumentaciono naslijeđe BiH, dok su slike ovog stravičnog prizora obišle cijeli svijet.
 
"Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH čuvar je kulturno-historijskog naslijeđa BiH i nekima trn u oku kada je u pitanju kontinuitet državnosti i državotvornosti BiH. Njezino blago su pisani dokumenti hiljadugodišnje historije države na uzburkanom Balkanu", kazao je on.
 
Naveo je da su ipak od plamena sačuvane rijetke i stare knjige, rukopisi, razglednice, geografske karte, umjetničke grafike, arhive znamenitih ličnosti, te različiti značajni službeni dokumenti iz raznih perioda razvoja države BiH. Na žalost, od 200.000 bibliotečkih jedinica specijalnih zbirki, sačuvano je 19.700 jedinica.
 
Podsjetio je na put NUB-a kada je riječ o njenom smještaju, naglasivši da je danas privremeni dom našla u Univerzitetskom kampusu kao podstanar. NUBBiH, kazao je, uspješno vrši rekonstrukciju fonda proširujući ga novim izdanjima, obnovio je sve svoje funkcije i proširio ih novim, te za uspješno 60-godišnje djelovanje u misiji kulture, obrazovanja i nauke dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.
 
Ovčina je posebno ukazao i na katastrofalan položaj biblioteke danas, kojoj zajedno s ostalih šest institucija kulture od državnog značaja još uvijek nije riješen pravni status, a time ni redovno finansiranje.
 
U manifestaciji je učestvovala i pjesnikinja Bisera Alikadić, koja je recitirala pjesmu "Žirafa u plamenu" što asocira na Vijećnicu, a prikazan je i kratki film "Sarajevska Vijećnica" autora Valerijana Žuje. Prisutne je pozdravio i nekadašnji direktor NUB-a BiH Enes Kujundžić, koji je ukazao na izniman značaj obnavljanja bibliotečkog fonda, paralelno s obnovom Vijećnice.
 
Nakon zvaničnih obraćanja, direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić otvorio je izložbu plakata i artefakata iz perioda 1992.-1995., koja je donijela fotografije, novinske natpise o spaljivanju Vijećnice, te primjerke starih i novih izdanja NUB-a.
 
Busuladžić je upozorio da je NUBBiH u svojoj historiji zabilježio dva kulturocida - jedan 1992. kada je zapaljena Vijećnica, a drugi danas kada je NUBBiH prepušten propadanju i zajedno s ostalih šest institucija doveden i pred mogući kraj svog postojanja.