Stigli u Zagreb

Srbijanski državljani koji žive u Belgiji, braća Boban i Davor Mičić, te njihov pomagač iz Srbije Slaviša Jevtić nalaze se u zagrebačkom zatvoru jer su pokušavali iznuditi novac od dosjetljivog gimnazijalca iz Zagreba, koji je preko web-stranica prodavao rezultate fudbalskih utakmica, piše Jutarnji list.

On je napravio stranice www.zagrebkings.bloger.hr i www.offsidetrap.net na kojima je prodavao svoje prognoze rezultata za 50 do 500 eura. Nakon što bi putem svoje e-mail adrese primio ponudu, mladi tipser je sastavljao listić, sa uglavnom velikim koeficijentima.

U aprilu mu se javio muškarac iz Holandije koji je pisao na ekavici. Nakon što mu je mladić objasnio rizik, počeli su sarađivati. Međutim, 3. maja oko 10:30 sati ispred škole u Utrinama sačekao ga je Boban Mičić, koji mu je naredio da pođe do automobila. Prisilio ga je da dođe do crnog Forda Mondeo, gdje su sjedili njegov brat i Slaviša Jevtić.

Objasnili su mu da mora vratiti 5.000 eura, jer je "čovjeku sa zapada" dva puta prodao netačan rezultat.

"Pazi da ne bi imao olovo u sebi. Nećeš završiti školu ako ne platiš. Nije stvar u novcu, već u principu", zaprijetili su mu.

Mladić im je pristao isplatiti novac, ali je sve prijavio policiji, koja mu je dala lažne novčanice. Nakon što su se našli u dogovoreno vrijeme, rekao im je da je prikupio samo tri hiljade eura. Kada im je predao kovertu, braću Ničić su okružili policajci, stavili im lisice i uhapsili ih. Pomogač je uhapšen nekoliko ulica dalje dok ih je čekao u automobilu.

Tužiteljstvo braću tereti za iznuđivanje, a Jevtića za pomoganje. Prijeti im kazna od 16 mjeseci i progon iz Hrvatske na pet godina.