Trgovina ljudima u Makedoniji

Broj žena na Balkanu uvezanih u lance prostitucije kao žrtve trgovine ljudima u Makedoniji je u dramatičnom porastu.

Žene s Balkana koje su žrtve trgovine ljudima sve više završavaju u Makedoniji, kažu iz policije. U zadnjih sedam mjeseci, uhapšene su 54 žene iz balkanskih zemalja u sklopu lanaca za trgovinu ljudima.

"U poređenju s ranijim godinama, kad su u lancima trgovine ljudima u Makedoniji obično završavale djevojke iz Ukrajine, Moldavije i drugih istočnih zemalja, krijumčarske mreže sada su više lokalnog karaktera," izjavio je Vladimir Pivovarov, profesor na skopskom Univerzitetu FON i ekspert za seksualni kriminalitet u Makedoniji.

Prošlog mjeseca, makedonska policija se usmjerila na lance za trgovinu ljudima i otkrila 46 plesačica i eskort-dama koje su ilegalno radile u barovima u makedonskim gradovima Tetovu, Gostivaru i Kumanovu.

Većina njih bila je iz drugih balkanskih zemalja -- 22 iz Srbije, 9 Bugarki, četiri Albanke, jedna iz Crne Gore, jedna s Kosova i jedna iz Italije. Ostalih osam bile su Makedonke.

"Postoji evidentan trend porasta. To može jednim dijelom biti rezultat povećane policijske aktivnosti u borbi protiv te vrste kriminala," izjavio je Ivo Kotevski, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova nadležan za odnose s javnošću.

Prema riječima sociologa, razlozi iz kojih su djevojke i žene primorane da se okrenu trgovini seksom uglavnom su ekonomske prirode. Dok su u proteklom periodu siromaštvo i nezaposlenost primoravali žene iz istočnoevropskih zemalja da stupe u lance za trgovinu ljudima, sad djevojke iz balkanskih zemalja idu istim putem.

Zbog loše ekonomske situacije i slabih izgleda u svojim zemljama, one postaju lake žrtve trgovaca ljudima.

"Taj fenomen povezan je sa siromaštvom i krizom s kojima se one suočavaju. Naravno, određeni utjecaj ima činjenica da porodica u tim zemljama više nema onu tradicionalnu ulogu koju je nekad imala," izjavio je Ilija Acevski, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Skoplju.

Istraga je pokazala da su djevojke uhapšene prošlog mjeseca u Makedoniji zarađivale oko 40 eura za noć, te da su napojnice dijelile s vlasnicima barova. Tokom pretresa je u njihovim torbicama pronađeno skriveno nekoliko hiljada eura.

Prema nezvaničnim procjenama, trgovina ljudima u Makedoniji donosi organizatorima trgovine ljudima godišnju dobit od 50 do 60 miliona eura.

Eksperti kažu da je teško procijeniti koliko se novca zaradi tom vrstom kriminala u Makedoniji, ali se slažu da je to jako unosan ilegalni biznis i da snage sigurnosti u regionu moraju energično raditi i sarađivati na njegovoj prevenciji.

Pivovarov predlaže osnivanje regionalnog centra koji bi omogućio snagama sigurnosti iz zemalja u regionu da intenziviraju saradnju i razmjenu u cilju prevencije trgovine ljudima.

"Prijetnja koja dolazi od te vrste kriminala je evidentna. Saradnja među krijumčarima i ilegalnim trgovcima iz regiona i šire je intenzivna, tako da i naša reakcija mora biti adekvatna," izjavio je on.