Radionica NVO

Proteklog vikenda, u okviru projektne aktivnosti "Osnaživanje mladih kroz sticanje preduzetničkih vještina u proizvodnji organske hrane", u Rečanu je održana radionica sa mladima iz naselja prizrenske Župe.

Tema radionice je bila "Seoski turizam - od ideje do uspješnog poslovanja" na kojoj je stručnjak iz ove oblasti master i prof. biologije Memnuna Ajdini mlade iz župskih naselja upoznala sa važnijim koracima pri pokretanju seoskog turizma te da je vrlo važno da prije nego što pokrenu bilo koji biznis mladi imaju dovoljno saznanja sa motivima zbog čega se žele baviti ovim poslom. 
"Turistička ponuda na seoskom porodičnom gazdinstvu gradi se na postojećem potencijalu što uključuje nekretnine, postojeću poljoprivrednu proizvodnju, pojedine vještine ili znanja kao što su tradicijsko zanatstvo, izrada narodnih instrumenata, folklor, običaj, lov, ribolov i slično", kaže Memnuna Ajdini. 
Ističe, da je ono što je motivirajuće za bavljenje ovim poslom je vlastiti proizvod koji se može plasirati na lokalnom a i širem tržištu, želja za iskorišćavanjem resursa domaćinstva koji su trenutno neiskorišćeni, uređenje viška prostora - tradicijskih kuća koji trenutno nemaju funkciju, želja za komuniciranjem i prezentiranjem vlastitog načina života na selu, odnosno prezentacija baštine, tradicije i praktičnih znanja naših predaka. 
Projekat, podržan od Američke ambasade, ima za cilj da osnaži mlade u ostvarivanju ekonomske nezavisnosti kroz uvećanje znanja i unapređenje vještina za samozapošljavanje u oblasti poljoprivredne proizvodnje.