U organizaciji NVO "Ozon" u Rečanu je održan okrugli sto na temu "Zaštita okoline nacionalnog parka i koristi od njega", na kome su prezentirane aktivnosti tokom realizacije projekta koje je finansirala Američaka ambasada na Kosovu.

Koordinator projekta Seit Abazi je u uvodnom izlaganju istakao da je edukacija osnov za zdravu životnu sredinu, te da se treba raditi na podizanju svijesti kod građana o očuvanju nacionalnog parka "Šara".
Memnuna Ajdini, profesorica biologije i stručni saradnik na projektu, prisutne je upoznala sa aktivnostima iz projekta, istakavši da su projektom pokušali da prenesu ekološko vaspitanje i da su ciljna grupa bili učenici osnovnih i nižih srednjih škola.
Ona je istakla vrijednost nacionalnog parka "Šara" kroz njegove posebnosti i vrstama biljaka i životinja koje su vrlo rijetke i u Evropi.
Predstavnik opštinskog Direktorijata za poljoprivredu i ruralni razvoj Azem Biljibani je takođe istakao važnost edukacije građana o očuvanju životne sredine kao nezaobilazan segment očuvanja prirode.
Bekim Bytyqi, predstavnik Nacionalnog parka "Šara" je prisutne upoznao sa podacima ovog parka i njihovom strategijom djelovanja u budućnosti.
On je rekao da je nacionalni park još uvijek pod Agencijom za zaštitu životne sredine te da nemaju svoj budžet što predstavlja veliki problem u funkcionisanju. 
Prema strategiji za naredni period predviđa se njegova transformacija u Javno preduzeće po uzoru na nacionalne parkove u regiji, a trenutno rade na učlanjenju u Federaciji nacionalnih parkova Evrope.
U prilogu možete pogledati anketu o stanju ekološke svijesti na uzorku od 350 ispitanika i prezentaciju projekta sa aktivnostima.